1.1 C
Paşcani
marți, noiembrie 30, 2021

Banii din PNRR alocați infrastructurii din România nu ajung pentru Autostrada Moldovei

Banii din PNRR alocați infrastructurii din România nu ajung pentru Autostrada Moldovei, dacă s-ar construi exclusiv cu acești bani.

Doar acest A7, care va lega Ploiesti – Pașcani prin 130 km, costă cât întreaga sumă de bani ce o vom primi prin programul național de redresare si reziliență, spune Dan Radu de la Organizația Mișcarea  Moldova, invitat  in emisiunea Desteptarea României, la Europa FM.

”Am văzut că în PNRR există 4,5 miliarde de euro prevăzuți pentru autostrăzi, ori A7 este prins integral acolo, de la Ploiești până la Pașcani. Asta ar însemna să consume toată suma respectivă autostrada A8, care pleacă de la Iași și se oprește la Târgu Mreș și are 311 kilometri, la un cost mediu de 15 milioane de euro pe kilometru, te duce la 4 miliarde și ceva. La fel, în sud, Ploiești-Pașcani are vreo 320 de kilometri, vreo 4 miliarde și ceva.”

De 3 ani,  în zona Moldovei a luat naștere un proiect civic prin care oamenii cer autostrada A7, care este încă în faza de schiță.

Ascultătorii Europa FM au fost invitați să spună dacă e de ajuns să faci o autostradă ca să scoți din sărăcie zona Moldovei. Iată ce au răspuns și  ce soluții au propus:

”Nu este suficient, adică nici nu ar trebui să ne punem întrebarea: Este sufient să facem o autostradă? Nu, este obligatoriu, trebuia să avem. 

Diferența la vest, în Uniunea Europeană, către Est, se vede foarte mult. La fel cum se vede și în România.

Moldova, sudul Munteniei, Oltenia, sunt pentru România așa cum e România pentru Uniunea Europeană. O Moldovă mai bogată, Bucureștiul ar putea fi mai puțin interesant și poate nu ar mai fi atât de aglomerat.  Adică nu ar mai veni moldovenii aici, hai, zi-o și pe asta! Ar veni, dar mai puțini. S-ar mai echilibra, s-ar dezvolta mai mult iașul, sau poate un alt oraș mare din Moldova.

Ideea este că, dacă s-ar dori, eu nu concep nici un scenariu că nu s-ar putea face”.

Sursa Europa FM

DE LA ACELAȘI AUTOR

Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza pentru luna decembrie 2021

Luna decembrie va fi mult mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi mai ridicate, potrivit ANM. Săptămâna...

Studiu: În Europa, trei sferturi dintre copiii care practică un sport sunt abuzaţi. România, printre ţările cu cele mai multe victime

Statistici alarmante au fost publicate sâmbătă de Universitatea Edge Hill din Anglia. În urma unui studiu, la...

Iată cum se utilizează un test de salivă pentru depistarea Covid-19. Miniștrii Educației și Sănătății au făcut demonstrațiile – VIDEO

Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu și ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, au realizat o...

City Insurance începe plata despăgubirilor pentru clienți

Mâine, 29 noiembrie, începe plata primelor despăgubiri către păgubiţii City Insurance. Societatea de Asigurare-Reasigurare a intrat în faliment...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI