More

  Bacalaureat 2020. Cinci sfaturi si doua exercitii de relaxare oferite de psiholog, pentru a fi in forma la examen

  Examenul de Bacalaureat incepe luni, 22 iunie, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Pentru a veni in sprijinul elevilor care vor sustine Bacul in acest an, psihologul Catalina David a oferit, la solicitarea Ziare.com, cinci sfaturi utile candidatilor, astfel incat acestia sa faca fata mai bine examenului.

  Discutiile cu cei dragi
  Daca observam ca starea de agitatie de dinaintea examenului ne impiedica sa avem o functionare normala si apar modificari grave ale somnului, precum si scaderea semnificativa a poftei de mancare, dureri inexplicabile, ganduri fataliste sau alte manifestari ingrijoratoare, ar trebui sa discutam cu persoanele apropiate sau sa cerem ajutor specializat. De cele mai multe ori, astfel de tulburari se regleaza rapid si usor, daca se intervine la timp.

  Odihna si o alimentatie sanatoasa
  In ziua de dinaintea examenului, este foarte important nim trupul si mintea, spune psihologul. Pentru a putea functiona optim, avem nevoie de 7-8 ore de somn, o alimentatie sanatoasa si o hidratare potrivita. Pe cat posibil, sa evitam bauturile puternic energizante, stimulentele, alcoolul sau fumatul excesiv.

  Evitarea conflictelor
  Catalina David a mai precizat ca este recomandat sa evitam conflictele sau discutiile aprinse care pot genera emotii dificil de gestionat, precum furie sau tristete. De asemenea, pentru a nu intra in panica, e important sa iti organizezi timpul si sa iti pregatesti lucrurile de care vei avea nevoie a doua zi. In timpul examenului, citeste subiectele cu atentie si urmareste sa te incadrezi in timp, mai arata psihologul.

  Fa ceea ce simti ca iti va fi de folos
  Fiecare om functioneaza diferit. Unii vor simti sa repete anumite capitole, altii vor avea nevoie sa isi goleasca mintea. Este de preferat ca fiecare sa faca ceea simte ca a functionat cel mai bine pentru el in trecut. Din fericire, inaintea examenului de Bacalaureat toti elevii au deja o experienta solida in examinari: teste, teze, alte examene nationale, de admitere, olimpiade, concursuri scolare, etc. Candidatii ar trebui sa apeleze cu incredere la aceasta experienta solida din interiorul lor: „este gratuita si este bazata pe realitatea lor, deci croita fix dupa resursele si nevoile lor”.

  Exercitiile de relaxare
  Pentru reglarea anxietatii dinaintea examenului, tehnicile de relaxare mindfulness, respiratie constienta si-au dovedit utilitatea. Pentru cei care au deja experienta cu aceste exercitii, este recomandat sa continue sa le foloseasca. Pentru ceilalti, inca nu este timpul pierdut. Psihologul Catalina David propune doua exercitii de relaxare:

  Exercitiul 1: „Asaza-te intr-o pozitie cat mai confortabila, cu mainile si picioarele relaxate, spatele intins, ca si cand vertebrele ar fi zalele unui lant. In aceasta pozitie, concentreaza-te asupra fiecarei inspiratii si expiratii. Nu incerca sa le controlezi, doar urmareste cat de natural se repeta fiecare etapa a respiratiei. Aminteste-ti ca respiratia este energie, fiecare inspiratie iti hraneste fiecare celula, intretine viata si concentrarea, iar fiecare expiratie te ajuta sa scoti din interiorul tau tot balastul si lucrurile care nu iti sunt de folos. Dupa ce urmaresti 10-20 de inspiratii si expiratii, iti poti transmite un gand pozitiv, precum: „Ma voi descurca la examen”, „Sunt pregatit”, „E normal sa fiu emotionat, dar voi rezolva toate provocarile”. Spune-ti in mintea ta acest gand bun, prietenos, pozitiv si incurajator de cate ori vrei si intoarce-te la exercitiul de respiratie de cate ori simti nevoia. Da-ti un sfat, o incurajare din viitor.”

  Exercitiul 2: „Incearca sa-ti inchipui cum vei fi tu peste 5-10 ani, iar din pozitia aceea de adult sa-ti dai un sfat, o incurajare tie, cel de acum, cel care se pregateste de examen. Ce ti-ai spune? Dar daca te-ai intoarce in timp in urma cu 4 ani, la examenul de la finalul scolii generale, ce ti-ai spune tie? Cum te-ai incuraja inainte de examen?

  Continuare pe ziare.com

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Accident din cauza vitezei. Soferii au scapat cu viata

  Accident rutier in apropiere de podul peste calea ferata, la iesirea din Pascani. `In cursul zilei de sambata 23 ianaurie, in jurul orei 11...

  România s-a născut la Iași: 162 de ani de identitate și unitate națională în capitala istorică a României

  Acum 162 de ani, printr-una dintre cele mai mari inițiative de conștiință și putere națională, România se năștea la Iași, după secole de sacrificii...

  „Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori

  ”Mortul viu” aşteaptă decizia oficială a autorităţilor pentru a i se anula certificatul de deces şi a-şi continua viaţa în mod normal. Gabriel Luca, ieşeanul...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI