21.9 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Aproape jumătate din mamele sub 15 ani din UE provin din România

Aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană sunt din România. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40).

Totodată, două din zece mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Practic, fenomenul este unul ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate. Statistica arată că unu din zece nou-născuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.

”Da, din păcate este adevărat, România dă aproape jumătate dintre adolescentele din Uniunea Europeană care devin mame. Poate și pentru faptul că a scăzut vârsta  la care apare prima menstruație, pubertatea debutând la 10 – 11 ani și nu la 13 – 14 ani, ca înainte. În consecință,  vârsta primului contact sexual a scăzut, implicit, plasându-se de multe ori în adolescență, în contextul în care internetul abundă de informații de multe ori false sau care sunt percepute în mod eronat”, explică Dr. Irina Cațighera, medic primar planning familial, Maternitatea ”Cuza Vodă”, Iași.

Dramatic este că 85% dintre mamele și gravidele cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, majoritatea acestora abandonând studiile înainte de sarcină. Una din zece mame sau gravide minore nu a fost niciodată la școală, iar 75% dintre gravidele și mamele minore au renunțat la școală în gimnaziu. Patru din zece gravide sau mame minore nu accesează alte servicii medicale, cu excepția medicinii de familie, pe durata sarcinii; 80% dintre gravidele sau mamele sub 18 ani nu au utilizat nicio metodă contraceptivă deoarece nu au avut informații despre utilizarea acestora, 75% dintre mamele sau gravidele minore au rude sau cunoștințe care au născut la o vârstă sub 18 ani, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut. În sfârșit, două din zece mame minore au mai mult de un copil. Iar vârsta medie a tatălui copiilor mamelor minore este de 21 de ani la nivel de întreg eșantion.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole