21.6 C
Paşcani
joi, mai 2, 2024

Anul trecut, la Iaşi s-au dizolvat câte 113 firme în fiecare lună. Dinamica pieţei pare a fi foarte mare

La Iaşi, numărul firmelor dizolvate anul trecut a depăşit pragul de 1.000. Cele mai afectate domenii de activitate au fost în construcţii, comerţ, transporturi şi alimentaţie publică. Însă, nici anul 2024 nu se prefigurează a fi unul optimist, având în vedere măsurile de austeritate aprobate de Guvern. În ciuda acestui trend, la Iaşi încă apar noi afaceri la orizont. Multe chiar.

Firmele din Iaşi se închid pe bandă rulantă. Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Iaşi ne-a pus la dispoziţie o situaţie privind dinamica antreprenorială înregistrată pe parcursul anului trecut, iar cifrele nu sunt deloc optimiste. Numărul de firme dizolvate este aproape de nivelul anului 2022, iar perspectivele nu sunt mai bune nici pentru 2024, având în vedere măsurile de austeritate aprobate de Guvern.

Astfel, conform datelor oficiale, anul trecut, în judeţul Iaşi au fost dizolvate, în total, 1.360 de firme. Domeniile de activitate care au consemnat cele mai multe dizolvări de firme în 2023 sunt: lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale (66 de firme); comerţ cu amănuntul al mobilei, al articolelor de iluminat şi al articolelor de uz casnic în magazine specializate (34 de firme); transporturi rutiere de mărfuri (23 de firme); restaurante (23); comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare (16); comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun (16); fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) (9); comerţ cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice (9); baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor (9); transporturi cu taxiuri (8).

Una peste alta, la Iaşi, comparativ cu anul precedent, în 2023 dizolvările de firme au înregistrat cam aceleaşi valori, în 2022 fiind centralizate 1.389. Nici la capitolul insolvenţă, situaţia nu diferă prea mult la Iaşi, dacă ne uităm retrospectiv la 2023 şi 2022, cifrele situându-se în jurul a 250 de astfel de proceduri înregistrate.

Continuarea pe Ziarul de Iași

Alte articole