21.3 C
Paşcani
duminică, mai 5, 2024

Angajat la primărie, prins cu permis fals, a dat înapoi când a văzut Poliţia. Oamenii legii au crezut că e băut

Un angajat al primăriei Brăeşti a dat ochii cu judecătorii după ce a încercat să se retragă discret cu maşina din faţa poliţiştilor. Aceştia au crezut că şoferul e băut, aşa că l-au urmărit.

În seara zilei de 15 decembrie 2020, două patrule ale Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Târgu Frumos se afla în centrul comunei Brăeşti, într-o acţiune de depistare a şoferilor băuţi. Aflaţi în preajma primăriei, ei au observat ieşind de pe o stradă laterală un autoturism Seat. La vederea poliţiştilor, şoferul a schimbat direcţia, începând să ruleze cu spatele. Crezând că şoferul se afla sub influenţa alcoolului, poliţiştii au pornit girofarul şi s-au îndreptat spre Seat. Acesta a continuat să meargă cu spatele câteva zeci de metri, oprind în cele din urmă.

La volan se afla Ionel Păduraru, operator de rol în cadrul primăriei comunei. A fost testat cu aparatul Dräger, dar acesta a indicat cifra zero. Şoferul nu era băut, dar nu avea asupra sa permisul de conducere. I-a asigurat pe poliţişti că are acest act şi şi-a sunat fiul să i-l aducă. Era un permis moldovenesc, iar Păduraru i-a asigurat pe poliţişti că îl obţinuse în 2016 în Republica Moldova, unde urmase cursurile unei şcoli de şoferi şi dăduse examen. A prezentat de altfel şi o copie a fişei de şcolarizare emise pe numele său.

Poliţiştii nu erau însă convinşi, mai ales că permisul nu prezenta elementele de siguranţă specifice. Au reţinut actul şi au cerut detalii de la colegii moldoveni. Aceştia au răspuns că Păduraru nu figura în evidenţe cu permis de conducere moldovenesc. De fapt, nici nu intrase în Republica Moldova în ultimii cinci ani. Expertiza tehnică a confirmat că permisul era fals. Păduraru a fost trimis în judecată pentru conducere fără permis şi uz de fals. În instanţă a fost chemat ca martor şi fiul său, dar acesta a refuzat să se prezinte, prevalându-se de dreptul rudelor apropiate ale inculpatului de a nu fi audiate. Mărturia acestuia nu era însă oricum necesară pentru stabilirea situaţiei de fapt.

În faţa magistraţilor Judecătoriei Paşcani, Păduraru şi-a recunoscut fapta. Lipsa antecedentelor penale, ca şi caracterizările favorabile făcute de directorul şcolii, preotul paroh şi primar au făcut ca judecătorii să se arate îngăduitori. Păduraru a fost condamnat în total la un an şi 10 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. El va trebui să achite şi cheltuielile judiciare prilejuite de anchetarea şi judecarea sa, în sumă de 3.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, ea fiind supusă controlului de legalitate şi temeinicie al Curţii de Apel. Această instanţă urmează să analizeze dosarul la mijlocul lunii aprilie.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70