* nu a fost avion comercial, de persoane sau militar, cum s-a vehiculat inițial * reputatul profesor ieșean Silviu Gurlui consideră că fenomenul de la Târgu Frumos este, de departe, unul de mare importanță științifică

Silviu Gurlui, profesor de Fizică la Universitatea „Al.I.Cuza” Iași, consideră că bulgărele de gheață albastră care a căzut din cer și a perforat acoperișul unui cetățean din Târgu Frumos în data de 19 noiembrie, la ora 13.50-13.55, nu provine de la vreun avion comercial, de persoane sau militar, cum s-a vehiculat inițial.

După ce a cercetat amănunțit bulgărele, profesorul ieșean a precizat că fragmentul și-a pierdut culoarea în timp, după o săptămână de la păstrare, căpătând o culoare mai slab evidențiată decât înainte. „Compusul analizat conține uree! Da! Dar, atenție, nu este uree umană! Ureea din bucata de gheață nu provine din urină! Bucata de gheață conține de asemenea un amestec de particule de praf și variați poluanți din atmosferă, conține potasiu, sodiu, sulf, calciu. De unde provine ureea? Pe de o parte, aceasta se regăsește sub formă lichida sau solidă în îngrășămintele agricole. Funcție de tipul de îngrășăminte, de natura solului, de natura plantelor, etc. aceste îngrășăminte pot avea granulații diferite și culori diferite, inclusiv poate fi de culoare albastră! Culoarea albastră poate rezulta din diverse interacțiuni fizico – chimice cu alți compuși cu care se află în amestec sau vine în contact ori poate fi dată de rășinile speciale folosite de producători pentru a acoperi granulele. Pe de alta parte, ureea este folosită pentru reducerea poluării cu NOx produși de mașinile diesel (acestea au un rezervor separat cu uree/AdBlue, diferit de cel de combustibil )- sistem de injecție cu AdBlue / SCR – Selective Catalityc Reduction”, susține profesorul Gurlui.

Continuarea pe Evenimentul

sursa foto reporter is

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider