More

  A fi sau a nu fi…

   

  Unele situaţii, de regulă cele mai importante, sunt tot mai fluide la Primăria Municipiului Paşcani. Mediocritatea/lipsa de profesionalism, indolenta, comunicarea publică deficitara dar mai ales presiunile politice, au că principala consecinţă haosul de nedescris în unele treburi publice. Nimic nu e ceea ce pare a fi… legea este relativă, în funcţie de interes! Iar când încerci să clarifici o problemă, aproape toţi prefera să tacă!

  Iată două exemple:

  1. În ianuarie a.c. consilierii din opoziţie au depus un proiect de regulament cu scopul ca asociaţiile de locatari/proprietari să primească de la bugetul local câte maxim 5000 lei pentru repararea ţevilor de canalizare şi vidanjarea subsolurilor de la bloc. La scurt timp directorul economic, Angelica Labontu, şeful compartimentului juridic, juristul Marius Ionit Vlad şi reprezentanta Compartimentului Asociaţii de Proprietari, Mihaela Cojocariu au semnat un raport în care au precizat următoarele:

  “… În baza temeiului legal sus prezentat, a faptului că autoritatea locală nu are prerogative de gestiune şi administrare a proprietăţii comune din cadrul unui condominium, activitate aflată în raspunderea juridică a tuturor proprietarilor, aparatul de specialitate constata că nu există cadru legal pentru acordarea sprijinului financiar asociaţiilor de proprietari din Municipiul Paşcani în vederea înlocuirii branşamentelor de canalizare din subsolul blocului, până la reţeaua de canalizare stradală şi igienizării subsolurilor…”

  BIT TV a relatat şi comentat, în consecinţă, acest raport iar în cadrul unor dezbateri ale Consiliului Local au fost prezentate, fix aceleaşi argumente.

  Pe 13 mai propunerea consilierilor din opoziţie este pusă în dezbatere publică, pe site-ul Primăriei. Spre surprinderea tuturor, inclusiv a iniţiatorilor, proiectul are semnătura de legalitate a secretarului general Irina Jitaru, cea care cu câteva săptămâni în urma susţinea că finanţarea din bani publici a unor lucrări pe domeniul privat, ar fi ilegală.
  Mai mult, raportul serviciilor de specialitate a rămas în formă iniţială, adică cu precizarea că nu ar exista un cadru legal de susţinere a proiectului. Nimeni nu explică care din cele constatări este valabilă, cea a şefilor de servicii sau a secretarului.

  Citeste si  Patriarhia vine cu noi precizări în privinţa împărtăşirii cu aceeaşi linguriţă
  Citeste si  Studiu: Lucrând acasă, angajaţii simt lipsa interacţiunii sociale şi a schimbului de informaţii

  Ciudată este şi următoarea chestiune: de regulă, proiectele de hotărâre sunt doar avizate, nu vizate de legalitate de actualul secretar, aşa cum este acum.
  Într-o altă intervenţie Irina Jitaru a spus că nu va mai da viză de legalitate pe proiecte, ci doar pe hotărârile aprobate de consilieri. Iată că în acest caz, după o reclamaţie la Prefectura, s-a schimbat schimbarea!
  Aştept cu interes şi reacţia primarului! Şi el a spus că vrea să găsească o soluţie pentru vidanjarea subsolurile blocurilor, că ar avea posibilitatea în timpul stării de urgenţă, dar a renunţat pe motiv că nu a găsit un suport legal!

  2. Luna trecută, Primăria Paşcani a trimis 24 de notificări de eliberare a domeniului public/privat al municipiului, ocupat abuziv de unele societăţi comerciale.
  Faptele au fost cuprinse în două rapoarte de constatare, cel mai recent al Poliţiei Locale, de anul trecut. Printre cei somaţi se afla şi consilierul PNL Marius Pintilie deoarece una din societăţile sale a a pus stăpânire pe mai multe terenuri ale Primăriei, fără contract şi a edificat construcţii fără documentele necesare. Acţiunea Primăriei, pornită cu greu şi cu timiditate, a fost percepută în spaţiul public ca fiind o răzbunare politică iar consilierul cu probleme, un fel de victimă.
  Asta deoarece nimeni din administraţia locală nu vrea să explice că măsurile luate, sunt legale şi necesare.
  Nimeni nu spune că o construcţie, chiar o parcare, amenajata fără acte pe domeniul public, nu poate fi însuşită şi folosită de municipalitate şi că terenul trebuie adus la forma iniţială, pentru a reintra, de fapt, în circuitul administrativ!

  Astfel de bâlbâieli administrative sunt atribuite mai ales primarului. El le încasează în spaţiul public, pentru că le tolerează! Cum rămâne însă cu incompetenţii din Primărie? Răspunde cineva, sau nu contează?

  Citeste si  Citu: Pensiile vor creste la 1 septembrie. In acest moment se discuta mai multe scenarii

  Ce părere ai?

  loading...

  Related Articles

  Autobuzele revin la program normal în câteva zile. Serviciul, în pericol de a fi închis o lună şi jumătate

  Incertitudini cu transportul public din Paşcani. Dacă în momentul de faţă autobuzele asigură două din cele 10 curse pe zi pentru fiecare traseu, din...

  BACALAUREAT 2020. Calendarul examenului a fost aprobat. Când vor avea loc probele

  Calendarul examenului de Bacalaureat a fost aprobat prin ordin al ministrului Educaţiei şi Cercetării, prima probă, cea la Limba şi literatura română, urmând să...

  BZI: Răzbunare pentru un conflict mai vechi! A coborât din maşină şi l-a bătut până a murit

  Un bărbat domiciliat în localitatea Ţibana se deplasa, în cursul serii de 22 mai, pe un drump din comună. În câteva momente, un autoturism...

  Opinii