18.5 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 27, 2024

Pascaniul va avea un nou cimitir, pana la sfarsitul anului

Administratia locala a inceput in regie proprie lucrarile de amenajare a unei cai de acces spre locul unde urmeaza sa fie noul cimitir al municipiului. Terenul in suprafata de cca 2 ha aflat in spatele fostei scoli din cartierul Fantanele va fi dat in folosinta in toamna acestui an.

noul cimitir
Noul scandal privind modul de administrare a locurilor de veci din Pascani a readus in actualitate o tema, pe cat de importanta, pe atat de ignorata de alesii locali. Este vorba despre amenajarea unui nou cimitir, in administrarea Primariei Pascani, in conditiile in care cel de la Capela “Inaltarea Domnului” a devenit neincapator.
Muncitorii de la Serviciul de Gospodarie Comunala au inceput deja lucrarile de daramare a unor constructii vechi din curtea fostei scoli din cartierul Fantanele pentru eliberarea unei cai de acces spre noul cimitir.
Mai mult, in cursul zilei de duminica reprezentantii Primariei Pascani s-au intalnit cu cativa preoti din Pascani in cadrul unei consultari privind modul de amenajare a noului cimitir.

Lucarile ar urma sa fie finalizate in toamna acestui an. Deocamdata urmeaza sa fie realizat un proiect care sa fie supus aprobarii Consiliului Local. Reprezentantii Primariei spun ca terenul de acolo va fi imprejmuit, iar calea de accces va fi pietruita. Mai mult, tot acolo va fi amenajate trotuare si o capela.

Pentru ca noul cimitir sa poata fi folosit va fi nevoie si de un regulament de functionare. Pana acum au fost doua astfel de proiecte care nu au trecut de votul Consiliului Local. Primul dintre ele a fost initiat de consilierul independent Dionisie Afloroaei, dar a fost respins la cerintele fostului primar Grigore Craciunescu. Doi ani mai tarziu, acelasi primar a venit in Consiliul Local cu o noua versiune de regulament, respinsa de aceeasta data de consilierii PSD.

Acum functionarii primariei lucreaza la o noua forma a regulamentului in care ssa fie cuprinse atat conditiile de folosinta cat si taxele care urmeaza sa fie platite de beneficiari. Activitatea ar urma sa fie desfasurata de Admisnitratia Cimitirelor, un serviciu special infiintat iin cadrul Primariei Pascani.

Daca pana acum preotii s-au opus proiectului de amanajare a unui cimitir in adminsitrarea Primariei, de acesta data, dupa dezvaluirile aparute in presa locala si cea nationala, conducerea Protopopiatului Pascani sprijina acesta initiativa. Preotul Postolache spune ca Pascaniul are nevoie de un nou cimitir, cel actual fiind neincapator.

Parintele Postolache sustine ca in cazul scandalului privind locurile de veci, de vina ar fi groparii, nu reprezentantii bisericii care nu au fost atenti cand au sapat gropa peste un alt mormant.

Mentionam ca in cimitirul de la capela au fost ingropati de-a lungul timpului cca 7.000 de morti.

Alte articole