10.8 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Cimitirele parohiale, la biserici. O noua încercare, cu semne de întrebare

Problema administrării cimitirelor eparhiale din municipiul Pașcani revine in atenția legislativului local. Pe ordinea de zi a ședinței programata pe 29 mai a.c, începând cu ora 10.00 a fost pus, din nou, un proiect de hotărâre privitor la darea in folosință a cimitirelor, parohiilor care le dețin si le administrează dintotdeauna. In proiectul inițiat de viceprimarul Cristian Rățoi, la solicitarea preoților sunt prevăzute atât cimitirele din suburbii cât si cel de Biserica „Înălțarea Domnului”. Darea in folosință ar urma sa fie făcută pe perioada existenței cimitirelor dar cu respectarea unor reguli, prevăzute in proiectul de hotărâre. Mai exact locurile de veci obtinute de cetățeni nu pot fi înstrăinate de aceștia, gratuit sau contra cost, altor beneficiari iar cei are vor fi depistați in acesta situație ar urma sa fie amendați cu pana la 10.000 lei. De asemenea bisericile trebuie sa îngrijească si sa asigure paza locurilor de veci cu suportarea tuturor cheltuielilor, iar anual sa prezinte un raport Consiliului Local cu privire la activitatea cimitirelor. Din proiectul de hotărâre nu reiese daca bisericile au sau nu voie sa aplice propriile taxe, conform regulamentului BOR.
Documentul pus pe site-ul Primăriei nu are semnătura secretarului general iar din raportul de specialitate reiese ca funcționării de la Direcția economică, Compartimentul Juridic si Compartimentul Patrimoniu nu susțin proiectul propus de viceprimar pe motiv ca ar avea probleme de legalitate.
Menționăm ca tot la inițiativa viceprimarului Rățoi a fost pus in discuție, de câteva ori, un proiect de regulament pentru ca Primăria sa preia si sa administreze toate cimitirele din Pașcani si sa impună taxa pe morminte, pentru folosință temporara. La insistențele opoziției proiectul de regulament a fost retras pentru a fi modificat. Rățoi spune ca documentul va fi propus spre aprobare consilierilor locali, in perioada următoare, doar pentru administrarea noului cimitir, nu si a celor eparhiale.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70