13.3 C
Paşcani
marți, octombrie 1, 2024

Un grup de elevi din Mircești participă la Festivalul Național „Regina Sânzâienelor” – VIDEO

Un grup de elevi coordonat de două cadre didactice, păstrătoare de tradiții și valori autentice românești, de la Mircești, participă la Festivalul Național Concurs „Regina Sânzâienelor”, ce va avea loc în perioada 23-24 iunie în Vicovu de Sus, județul Suceava.

Copiii, împreună cu profesoarele, Gilda Loghin și Ștefania Hobinca, s-au transformat în adevărate sânzâiene, au mers pe câmpurile din lumea satului tradițional și au cules frumoasele flori galbene, alături de spice de grâu și alte bogații ale naturii.

Apoi, au împletit coronițe, iar în curtea Muzeului Vasile Alecsandri din localitate, au cântat și au recitat poezii din folclorul românesc păstrat peste ani în operele poetului născut în acele locuri.

Întreaga lor activitate a fost filmată și va fi făcut un material video pentru participarea la concursul național cu această tematică.

Cu același program, elevii și profesoarele din Mircești vor participa și la Zilele lui Vasile Alecsandri, ce vor avea loc pe 25 iunie.

De precizat este faptul că festivalul din județul Suceava a ajuns în acest an la ediția a IX-a și este organizat de Asociația Culturală Regatul Sânzâienelor, DEPA SERV SRL, Dumitru și Elena Parasca, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Vicovu de Sus.

Potrivit descrierii de pe site-ului concursului, sărbătoarea Sânzienelor este la fel de veche ca și istoria românilor. Reprezintă o punte de legătură între lumea de azi și trecutul milenar al înaintașilor noștri. (…) .Marcată de mister și farmec, originea sânzienelor se pierde în negura timpului. Celebrat în toate teritoriile locuite de români, acest mit străvechi exercită și azi o mare influență asupra oamenilor. Marile preotese ale Soarelui deschid cerurile și marchează începutul verii astronomice prin solstițul de vară.

Sărbătoarea de pe 24 iunie, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, este cunoscută în popor şi că Drăgaica sau Sânzienele. Din 2013, de Sânziene e celebrată şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti din toată lumea.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70