23 C
Paşcani
marți, octombrie 3, 2023

Primăria Pașcani nu a avut timp, in trei ani, sa valorifice centralele termice

Se împlinesc trei ani de zile de când centralele termice din Pașcani au fost preluate de Primăria municipiului după ce regia locala de termoficare și-a încetat activitatea si a intrat in faliment. Municipalitatea a intrat in posesia clădirilor dar si a echipamentelor folosite de RAGCL pentru încălzirea apei si furnizarea căldurii. Unele dintre acestea, echipamentele de pompare a apei mai sunt folosite de operatorul de apa si canalizare iar restul au intrat in conservare. Nimeni nu știe daca mai sunt complete si funcționale având in vedere ca centralele nu sunt păzite. Mai mult, unele dintre clădiri s-au transformat in adăposturi pentru oamenii străzii sau locuri de distracție pentru cei mai îndrăzneți.
Edilul municipiului susține ca, deocamdată, Primăria nu are nici o planificare cu privire la valorificarea lor, din lipsa de timp. Centralele ar urma sa fie închiriate sau vândute celor interesați sa amenajeze centre comerciale sau pentru petrecerea timpului liber. De asemenea echipamentele ar urma sa fie date, cu prioritate operatorilor de termoficare interesați sau, daca nu, vândute la licitație sau casate.

Menționăm ca la Pașcani au funcționat 11 centrale termice, închise si predate Primăriei Pașcani. Toate au fost reabilitate odată cu rețeaua de termoficare printr-un împrumut de 4,52 milioane Euro luat de la BERD in anul 1997. Creditul a fost garantat de Ministerul Finantelor, urmind sa fie rambursat de RAGCL in decurs de 9 ani, incepind din 2002. RAGCL Pascani nu a platit decat primele doua rate. Datoria a fost preluata de Ministerul Finalelor care s-a îndreptat, mai apoi, asupra administratiei locale, pentru recuperarea datoriilor si penalităților. Pentru a nu fi executate silit, centralele termice si terenurile aferente au fost trecute in domeniul public al municipiului printr-o hotărâre a Consiliului Local din anul 2003.

Alte articole