16.3 C
Paşcani
sâmbătă, mai 4, 2024

Meseria tot mai căutată de tineri. Au un program flexibil, călătoresc mult şi sunt plătiţi pentru asta. Care sunt condiţiile de angajare

O meserie nouă începe să prindă contur şi în România. Şi pare să fie mai ales pe gustul tinerilor – lucrezi de acasă, când vrei şi cât vrei, călătoreşti mult, întâlneşti oameni interesanţi şi eşti plătit pentru asta. Chiar foarte bine. Există şi câteva condiţii – să fii talentat la scris şi, atenţie, să nu-ţi doreşti să devii celebru! În străinătate meseria se numeşte „ghostwriter”. La serviciile lui au apelat, de-a lungul anilor, mari personalităţi – de la tensimenul Andre Agassi până la printul Harry. Am desluşit fenomenul scriitorilor din umbră si am stat de vorba cu Liviana Tane, unul dintre primii ghostwriteri de la noi.

S-au făcut filme, s-au scris şi cărţi despre ghostwriter. Dar încă nu s-a spus tot despre acest subiect învăluit în mister.

Irina Ursu: Dăm la o parte cortina şi vraja din jurul personajului fantomă şi descoperim o lume fascinantă. Lumea cărţilor de mare succes pe care le-au scris alţi oameni decât cei de pe copertă. Cum s-a întâmplat cu memoriile Printului Harry. Cartea de non ficţiune cel mai rapid vândută din toate timpurile. Dar pe care nu a scris-o Prinţul Harrry. La fel cum nici Andre Agassi nu a scris autobiografia lui, nici fotbalistul Zlatan. Lista e foarte lungă. De fapt, aproape toate biografiile de mare succes, ale ultimilor ani, au fost scrise de un ghostwriter.

Liviana Tane, ghostwriter: Este o profesie pentru tineri, mă rog, şi pentru oameni mai în vârstă, de ce nu, care poate să aducă satisfacţii enorme. 

Continuarea pe Observator

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70