19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Pasajul „Peștișorul” trebuie reparat în regim de urgență. Primarul Pașcaniului vrea să scape de el

 

Pasajul „Pestisorul” de pe strada Gradinitei din Pascani trebuie reparat in regim de urgenta iar restrictiile de circulatie sunt iminente. Este concluzia la care s-a ajuns in urma celei de-a doua sedinte a Comisiei de Circulatie convocata in cursul zilei de 7 martie a.c., de la ora 12.00.
Specialistul care a realizat expertiza tehnica, prof univ dr ing Cristian Comisu a precizat ca perioada de folosinta a pasajului peste calea ferata, construrit in 1975, expira peste doi ani de zile iar in cazul unui cutremur ar urma sa fie inchis. De asemenea traficul rutier mai este posibil doar cu restrictii severe si anume reducerea vitezei de circulatie la 30 km /h si a greutaiii vehiculelor la maxim 11,5 t sau maxim 30 tone daca cricula la o distanta minima de 50 m, asa incat sa nu fie doua masini gele, in acelasi timp pe fiecare sens de mers al podului. Expertul a solicitat si o monitorizare a structurii de rezistenta, pe o perioada de trei luni de zile precum si prezenta politistilor, in zona de proximitate, pentru fluidizarea traficului rutier.

In sala a fost prezent si primarul municipiului, in calitate de invitat. Marius Pintilie – foto stânga a precizat ca sunt necesare masuri imediate de deviere a traficului masinilor grele, pentru a nu mai circula prin Pascani ci pe rutele ocolitoare. Edilul a mai spus ca pentru societatile si persoanele fizice din oras trebuie gasite solutii de acces pe pod sau alte cai provizorii, fara sa fie afectata activitatea economica.

De asemenea primarul pascanean. a mai precizat ca pasajul ar trebui sa fie preluat si reparat de Compania Nationala de Drumuri deoarece nu sunt bani la bugetul local si ca va face demersuri in acest sesn.

In acelasi context consilierul Dumitru Pantazi – foto dreapta a spus ca sunt posibile doua rute ocolitoare pentru cei din Pascani, daca podul va fi inchis pentru reparatii. Prima pe strada Abator, peste calea ferata, pana in strada Garii iar alte pe drumul de langa fostul Remar care se intersecteaza cu strada Unirii. Fostul edil a mai spus ca a fost o greseala ca primarul Grigore Craciunescu a semnat pentru preluarea drumului si a pasajului, in proprietatea Pascaniului si ca sunt necesare interventii la nivel guvernamental pentru preluarea si finantarea lucrarilor de reparatii.

La sedinta a participat si un reprezentant al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Iasi. El a atrast atentia ca podul trebuie reparat imediat deoarece traficul greu este inevitabil prin oras pentru lucrarile de la cele doua autostrazi care vor trece prin apropiere, iar masurile de deviere a traficului afecteaza rutele de aprovizioanre pentru Ucraina. De asemenea a solicitat ca Primaria Pascani, odata cu impunerea restrictiilor, sa prezinte solutii si cu rutele ocolitoare.

Mentionam ca noile propuneri privind restrictiile de greutate urmeaza sa faca obiectul unui act aditional la expertiza initiala. Dupa semanrea lui va fi convocata o noua sedinta a Comisiei de Circulatie, cel mai probabil pana la sfarsitul acestei saptamani.

Alte articole