15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Iaşi – Gripa afectează copii de toate vârstele: cinci cazuri depistate zilnic. Cel mai mic pacient, un nou-născut de 20 de zile

În luna ianuarie, numărul copiilor care au ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” cu simptome ale unei infecţii respiratorii a fost unul foarte mare. În luna care tocmai s-a încheiat au fost depistaţi 156 de copii cu gripă, cel mai mic pacient având doar 20 de zile.

Conform datelor oferite de reprezentanţii unităţii medicale, Compartimentul de Boli Infecţioase al spitalului a fost supraaglomerat în această perioadă, în fiecare zi fiind spitalizaţi între 12 şi 19 copii cu gripă, de vârste diferite, de la nou născuţi şi până la adolescenţi.

În total, au fost internaţi în acest compartiment 86 de copii diagnosticaţi cu gripă, în peste 90% dintre cazuri fiind vorba despre gripă de tip A, confirmată prin secvenţiere PCR.

Tot aici au fost tratate şi câteva cazuri de coinfecţie a virusului gripal cu cel sinciţial respirator, cazuri care au afectat sugari cu vârste între două şi şase luni şi care au avut nevoie de mai multe zile de spitalizare, tratament şi oxigenoterapie.

„A existat o singură suspiciune de Flurona, coinfecţie a virusului gripal cu SARS-COV-2, la un copil în vârstă de doi ani spitalizat împreună cu mama sa, care a fost depistată la internare cu COVID-19 în serviciul ATI Boli Infecţioase a Spitalului de Copii, care ulterior nu s-a confirmat prin testare PCR”, a explicat Alina Belu, managerul Spitalului de Copii.

Simptomele gripei la copii

Cele mai frecvente simptome înregistrate la copiii care au avut nevoie de internare din cauza gripei au fost febra înaltă şi persistentă, alterarea stării generale prin dureri, slăbiciuni musculare şi tulburări de mers, insuficienţă respiratorie, convulsii, probleme digestive, erupţii cutanate, dar şi dureri musculare, articulare şi dureri de cap.

La o treime din cei internaţi, medicii infecţionişti au depistat şi suprainfecţii bacteriene, cum ar fi otite acute medii, sinuzite acute, pneumonii bacteriene, aceşti copii având nevoie să primească tratamentul antiviral şi tratament antibiotic specific.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole