9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Proiectele fara semnaturi, lipsa de responsabilitate si de respect fata de contribuabili.  Cum este la altii – VIDEO

Situatia fara precedent in administratia locala din Pascani. Proiectele puse in dezbatere publica si spre aprobarea Consiliului Local precum si documentele suport, referatele de specialitate si raportul primarului, nu vor mai fi puse semnate si stampilate pe site-ul institutiei si la dispozitia consilierilor.

Decizia a fost luata la solicitarea aparatului administrativ pentru “eficientizarea activitatii”, in contextul in care hotararile aprobate trebuie publicate cu protejarea datelor personale si a semnaturilor, conform codului administrativ.

Din acest motiv pe ordinea de zi a sedintei din 31 ianuarie a.c., noua din cele 25 de proiecte au fost publicate fara semantauri iar celelalte cu semnaturile anonimizate.

Situatia a fost criticata de consilierii din opozitie iar Sorin Olariu de la PMP a anuntat ca refuza sa voteze in semn de protest.

El a precizat ca proiectele fara semnatura nu au nici o valoare si ca atat initiatorul, secretarul Primariei si functionarii publici trebuie sa isi asume responsabilitatea, prin semnatura, asa incat consilierii sa voteze in cunostinta de cauza.

In replica, secretarul general al Primariei Pascani, a spus ca nu ar fi nevoie ca proiectele prezentate sa fie semnate si ca cine are nevoie sa le verifice o poate face la dosarul unde se afla documentele originale. Irina Jitaru a dat citire unui articol din Codul Administrativ prin care a lasat sa se inteleaga ca prevederea legala invocata ar fi valabila si pentru proiectele de hotarare, dar in realitate se aplica doar pentru hotararile publicate.

Avand in vedere punctele de vedere diferite, BIT TV a cautat pe site-urile altor primarii si unitati administrative din tara. In majoritatea cazurilor exemplificate, proiectele de hotarari sunt supuse dezbaterilor publice cu semnaturile functionarilor si a initiatorilor, iar in unele situatii chiar si hotararile. Unele primarii au decis sa le anonimizeze, altele le-au lasat la vedere. In alte primarii, in locul semnaturilor de mana sunt folosite stampile personalizate cu numele si functia responsabililor, precum si cu asumarea explicita pentru legalitatea proiectelor.

De asemenea, la unele primarii este pusa stampila conform cu originalul pe fiecare pagina sau stampila institutiei.

Mentionam ca printre institutiile care nu au nici o problema in a prezenta documentele cu tot cu semnatura este si Guvernul Romaniei. Pe proiectele propuse spre dezbaterea Parlamentului se poate observa semnatura premierului si a reprezentantilor departamentelor specializate.

Precizam ca decizia anuntata in ultima sedinta a fost pregatita din timp de administratia locala din Pascani. A fost aprobata o hotarare privind modalitatea intocmirii si gestionarii proiectelor si a hotararilor Consiliului Local.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow