15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Curse rapide Pașcani-Iași și Hârlău-Iași. Controversatul program județean de transport public a fost votat

Programul de transport public județean pentru următorii șase ani, începând cu data de 1 ianuarie 2023, a fost votat miercuri, 27 iulie, în plenul ședinței legislativului județean, ce a avut loc la Primăria comunei Scobinti. Documentul, modificat, completat și dezbătut în mai multe rânduri pe parcursul unui an, a stârnit numeroase controverse chiar și în al doisprezecelea ceas.

Transportatorii sunt nemulțumiți de varianta finală și spun că autoritatea județeană nu a ținut cont de toate doleanțele lor. În ceea ce privesc traseele tradiționale Pașcani-Iași și Hârlău-Iași, acestea au rămas fragmentate la Târgu-Frumos, în schimb, au fost introduse două grupe noi, ce prevăd curse rapide, cu ușile închise, fără opriri în alte localități, dinspre Pașcani și Hârlău spre municipiul Iași.

O variantă bună, spun operatorii, dar doar pe jumătate. Asta deoarece, conform programului județean, aceste curse rapide ar urma să fie făcute doar cu câte două autobuze pe fiecare traseu, a câte 19 locuri ce ar trebui să efectueze 12 curse pe zi. Imposibil, spun transportatorii, din punct de vedere al numărului mic de vehicule.

Prin introducerea grupei 11, cu traseele Iași-Pașcani și Iași-Hârlău (curse rapide), s-a încercat îmbunătățirea variantei inițiale a proiectului de program de transport, prin introducerea de trasee care să asigurare legatura directă între Municipiul Iași și principalele orașe ale județului Iași, însă capacitatea stabilită (2 auto de 19 locuri/traseu) nu este suficientă, raportat la cerința actuală de transport pe aceste trasee.

În ciuda solicitării scrise a operatorilor de transport, de introducere a 4/5 auto de 19 locuri, pentru fiecare traseu, în varianta finală au fost prevăzute doar 2 auto de 19 locuri/traseu.

În lipsa realizării unui studiu care să evalueze fluxurile de călători existente pe aceste trasee, nr. de vehicule necesare s-a stabilit în mod discreționar, fără luarea în considerare a solicitărilor venite din partea operatorilor de transport” se arată într-o petiție semnată de transportatori.

În schimb, rămâne de văzut cine se va înscrie la licitație pentru aceste curse și dacă ele vor fi realizate. Asta deoarece, există posibilitatea ca numărul de călători să fie foarte mic, tocmai din cauza faptului că autobuzul nu va opri în nici o localitate de pe traseu.

O altă problemă majoră în program semnalată de părțile implicate ar fi lipsa autogărilor.

„În varianta finală a proiectului de program nu sunt prevăzute autogarile autorizate din Iași, deși majoritatea operatorilor de transport au solicitat că plecările din Iași să se facă din Autogară Codreanu, Autogară Iași Vest și Autogară Eurovoyage.

Autoritatea de Transport a precizat, prin adresele de răspuns la amendamentele făcute de operatorii de transport, faptul că aceste autogări nu au fost autorizate de către Primăria Iași pentru a fi prevăzute în programul de transport.

Contrar celor susținute de către Autoritatea de Transport, administrația locală avizează doar înființarea autogarilor, nu și introducerea acestora în programul de transport, neexistând niciun motiv întemeiat pentru care acestea să nu fie prevăzute în program.

Autogarile autorizate și care dețîn licență de activități de autogară trebuiau cuprinse în programul de transport județean, că punct de plecare/sosire în Iași, nefiind necesar avizul UAT Municipiul Iași în acest caz, nefiind vorba de stații publice” se mai arată în petiție.

Operatorii de transport au cerut și reducerea capacității de transport dat fiind faptul că numărul de pasageri a scăzut considerabil în ultimii ani.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a precizat că transportatorii ar trebuie să se asocieze pentru a-și rezolva o parte din probleme.

În cele din urmă programul a fost votat de majoritatea consilierilor județeni, social-democrații abținându-se de la vot.

Transportatorii au anunțat că vor ataca hotărârea CJ-ului și își vor căuta dreptatea în instanță.

Documentul privind grupele de transport pentru următorii șase ani poate fi consultat AICI.

Alte articole