20 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Nebunie la examenul de permis auto. Patru luni de așteptare. Ieșenii fug la Botoșani

Autorităţile nu reuşesc să rezolve o problemă care creează nemulţumire în rândul celor ce vor să conducă o maşină. Programarea la examen la Iaşi se face după patru luni. În fiecare lună sunt două mii de oameni care aşteaptă să fie examinaţi. Cei care nu trec examenul trebuie să reia şcoala şi apoi să aştepte iar patru luni să le vină rândul. Unii îşi fac mutaţie la Botoşani, unde timpul de aşteptare e la jumătate. Prefectul Bogdan Cojocaru: „Am discutat deja cu şeful serviciului să solicite suplimentarea numărului de posturi pentru partea de examinatori”

 

La sfârşitul anului trecut, în România erau 8,3 milioane de deţinători de permise de conducere. Altfel spus, la fiecare doi locuitori, unul are carnet. Dacă numărul deţinătorilor a crescut de la un an la altul, calvarul obţinerii mult râvnitului document a fost mereu la fel. Înainte de 1990, lista de aşteptare pentru intrarea în Şcoala de Şoferi (una pe judeţ) era lungă şi dura un an de la înscriere până la începerea efectivă a cursurilor şi orelor de conducere. După 1990, numărul instructorilor şi al firmelor de profil a crescut, iar „dopul” s-a mutat la examinatori. Adică la Serviciul permise şi înmatriculări auto, care ţine de Ministerul Afacerilor Interne. Nu contează categoria, rândul e la fel de mare.

Andrei G., proaspăt absolvent de liceu, ar fi vrut să aibă permis odată cu începerea facultăţii, pentru că locuieşte într-o comună limitrofă Iaşului. Ai lui îi luaseră deja o maşină la mâna a doua, dar calculele de acasă nu s-au potrivit cu cele din târg, respectiv cu aglomeraţia de la „Permise”.

„Am început şcoala de şoferi la Iaşi în decembrie 2020 şi am terminat-o în februarie. Am fost înscris imediat pentru proba de traseu, dar examenul l-am dat efectiv în luna august. A trebuit să mai iau nişte ore suplimentare, pe banii mei, că aproape uitasem să conduc. Dar am picat”, ne-a povestit el. S-a înscris din nou şi a fost programat în luna decembrie „pentru oraş”. Încă un set de ore suplimentare de condus, însă un nou eşec.

„Nici nu m-am mai reprogramat”, ne-a spus Andrei. „Oricum trebuia să fac şcoala de şoferi din nou, adică alţi 1.500-2.000 de lei. De data asta aş fi luat examenul chiar şi la Iaşi, deşi e un oraş complicat. Dar nu am vrut să mai risc, mai ales că am rude într-un judeţ vecin, unde reprogramările sunt cam la două luni. Mi-am făcut mutaţie şi apoi din nou şcoala acolo, am negociat cu un instructor să fac mai puţine ore, deci bani mai puţini, iar luna viitoare am examenul de oraş”, ne-a prezentat el soluţia. Tânărul e mai relaxat: chiar dacă iarăşi ar fi să nu treacă examenul, ştie că va fi reprogramat mai repede.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole