21.9 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

Alegeri parlamentare 2020, ghidul alegătorului. Tot ce trebuie să știi despre votul din 6 decembrie

Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020, românii fiind chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților.

La alegerile parlamentare 2020, votarea în țară se desfășoară într-o singură zi, duminică, 6 decembrie 2020, între orele 07.00 și 21.00, în timp ce votul în diaspora se va desfășura pe parcursul a două zile, sâmbătă, 5 decembrie, și duminică, 6 decembrie.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare 2020 a început pe 6 noiembrie şi se încheie pe 5 decembrie, la ora 7:00.

Alegeri parlamentare 2020. Ce alegem duminică, 6 decembrie

Peste 18 milioane de români sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-i alege pe cei 136 de senatori și 329 de deputați care vor forma Parlamentul în următorii patru ani.

Senatorii și deputații sunt aleși prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, scrie votcorect.ro.

La fel ca în 2016, alegerile parlamentare din 2020 se desfăşoară prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, în baza Legii nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Scrutinul de listă presupune că fiecare partid sau alianţă electorală îşi întocmeşte liste de candidaţi, în funcţie de scorul obţinut la nivel naţional, primele persoane de pe liste având şanse mai mari să fie eligibile. Cu cât procentul obţinut de un partid în alegeri, la nivel naţional, este mai mare, cu atât mai mulţi candidaţi de pe lista partidului respectiv vor avea şanse mai mari să li se aloce un mandat, scrie Agerpres.

În acest fel, reprezentarea proporţională permite fiecărui partid, mare sau mic, să i se aloce un număr de mandate proporţional cu forţa sa (politică, numerică etc), tinzându-se spre o justiţie electorală.

Principiul reprezentării proporţionale presupune că mandatele de parlamentar se repartizează proporţional cu procentul de voturi obţinut de partid în alegeri la nivel naţional, astfel încât se doreşte ca parlamentul ales să reflecte într-o măsură cât mai mare votul exprimat de cetăţeni.

Continuarea pe Stirile PRO TV 

Alte articole