19.3 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

De ce ar trebui cumparat, in graba, un aparat de testare, daca Spitalul de Urgenta Pascani nu il poate folosi?

Consilierii păşcăneni din opoziţie refuza să explice de unde ar trebui să fie luaţi banii pentru achiziţionarea unui aparat de testare pentru depistarea noului coronavirus. Ei au depus un proiect de hotărâre în vedere alocării sumei de 500 000 de la bugetul local pentru achiziţionarea echipamentului şi a 10 000 de teste şi insistă să fie dezbătut în regim de urgenţă.

Cum bugetul a fost împărţit şi aprobat în luna februarie, angajarea acestei achizitii se poate face doar dacă banii respectivi sunt luaţi din altă parte, din cheltuielile sau investiţiile programate, bugetate şi aprobate, tot de aleşii locali. În cadrul comisiilor de specialitate a fost prezentată execuţia bugetară pentru primele trei luni ale anului. Din datele prezentate reiese că municipalitatea ar fi înregistrat un excedent bugetar de cca 4 milioane de lei. Mai exact au rămas necheltuite 3 milioane de lei alocaţi pentru funcţionarea serviciilor publice şi încă 1 milion de lei de la investiţii.

Reprezentanţii Primăriei au explicat ca banii necheltuiţi în primele trei luni ale anului sunt rezervaţi pentru investiţii. Este vorba despre decontarea lucrărilor de asfaltare, unele începute deja, pe mai multe străzi ale municipiului şi asigurarea derulării proiectelor din fonduri europene, aflate în diferite etape de implementare. De asemenea o parte din bani sunt rezervaţi pentru unităţile de învăţământ din Paşcani.

Iniţiatorii proiectului susţin că aparatul pentru teste Covid ar trebui achiziţionat cât mai repede pentru testarea pacientilor care “vizitează” spitalul din Paşcani precum şi a personalului medical.

Restul cetăţenilor ar putea să se testeze, la cerere, dar contracost, spune într-o intervenţie pe Facebook consilierul liberal Marius Pintilie. La fel şi societăţile comerciale interesate pentru testarea salariaţilor.

Finanţarea ar urma să fie recuperată din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, iar demersurile ar trebui făcute de primar, se arată în acelaşi proiect. Solicitarea initiatorilor este, însă greu de dus la îndeplinire. Prefectul judeţului, Marian Grigoras a precizat pentru BIT TV că vor fi decontate din fonduri europene doar cheltuielile făcute până acum sau cele în curs şi raportate deja, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Aşadar alocaţia bugetară propusă de consilierii liberali ar putea să nu fie recuperată din Fondul de Solidaritate.
„Aşa cum am formulat noi solicitarea, vorbim de cheltuieli efectuate, şi de o componentă de cheltuieli angajate. Administraţiile locale au putut să treacă şi cheltuieli care nu sunt făcute dar puteau fi previzionate. Nu ştim exact ce ar urma să se întâmple… Probabil, iniţial, va fi vorba doar de cheltuielile efectuate apoi va urma o nouă etapa de centralizare şi decontare.”

De asemenea managerul Spitalului de Urgenţă Paşcani susţină că, în momentul de faţă, ar fi mai utilă achiziţionarea de teste rapide, care pot fi prelucrate în laboratorul spitalului. În acest sens urmează să fie comandate câteva mii de teste, mai ales pentru personalul medical şi pacienţi.

Mai mult, pentru folosirea unui aparat de testare trebuie mai întâi amenajata o încăpere specială, cu două sau trei camere, să fie angajat un specialist pentru recoltarea şi prelucrarea probelor, apoi să fie obţinută aprobarea Direcţiei de Sănătate Publică. Pentru rezolvarea lor este nevoie de alţi bani şi de timp!.

Aşadar fără îndeplinirea acestor condiţii spitalul nu poate folosi aparatul de testare. La aceeaşi concluzie a ajuns şi Direcţia de Sănătate Publică. O societate care voia să doneze Pascaniului un echipament de testare a fost informată că spitalul nu are posibilitatea de a folosi un astfel de aparat. Este vorba despre VFU Pascani, echipamentul fiind pus la dispozitia DSP Iasi.
În acest context primarul municipiului Paşcani a venit cu o altă propunere. Pentru a nu fi sacrificate investiţiile edilul a precizat că municipalitatea ar urma să aloce spitalului banii care vor fi recuperaţi din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene, peste 320 000 lei cheltuiţi până acum pentru măsurile împotriva noului coronavirus. El a mai spus că va face o donaţie de 10 000 lei.

Rămâne de văzut care va fi varianta aprobată de legislativul păşcănean şi dacă proiectul va fi dezbatut în şedinţa ordinara din aprilie sau cea din luna mai.

Alte articole