11.3 C
Paşcani
duminică, aprilie 28, 2024

In atentia locatarilor de la blocurile unde nu sunt asociatii de proprietari

Comunicat: A intrat în vigoare Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor

Pe data de 28 septembrie 2018 a intrat în vigoare Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care vine cu un număr de elemente noi privitoare la modul de contractare și facturare a serviciilor de apă şi canalizare pentru locatarii din condominii
Din cuprinsul acestei legi, considerăm că sunt de maxim interes pentru păşcăneni îndeosebi următoarele prevederi:

I În art. 94 alin. (2) din Legea 196/2018, se precizează că pot avea calitatea de utilizatori titulari ai contractelor de furnizare/prestare de servicii de utilităţi publice doar:
a) asociaţiile de proprietari, în cazul în care instalaţiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branşează/racordează la instalaţiile comune interioare ale condominiului aflate în proprietatea comună a tuturor proprietarilor;
b) proprietarii apartamentelor, în cazul în care instalaţiile aflate în proprietatea sau administrarea furnizorului se branşează / racordează direct la instalaţiile interioare individuale ale apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, care aparţin proprietăţilor individuale.

II. În art. 96 alin. (5) din Legea 196/2018, se precizează că operatorii economici care furnizează/prestează servicii de utilităţi publice către consumatorii alimentaţi/racordaţi printr-un branşament/racord comun au obligaţia să asigure aceste servicii numai dacă la nivel de condominiu există deja o asociaţie de proprietari constituită în condiţiile legii sau dacă în termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se constituie asociaţii de proprietari, conform legii.
Ca urmare a acestor prevederi legale, după data de 28.03.2019, în cazurile condominiilor în care deținătorii de unități imobiliare nu s-au constituit în asociații de proprietari, ne vedem nevoiţi să suspendăm executarea contractului, iar ca o consecinţă imediată se va sista furnizarea serviciului de alimentare cu apă și prestarea serviciului de canalizare.
ApaVital SA, în calitate de operator al serviciilor publice de furnizare a apei şi de canalizare canalizare-epurare, îşi reafirmă şi pe această cale disponibilitatea şi sprijinul pentru locuitorii din condominiile din municipiul Paşcani, în condiţiile şi limitele legii, pentru parcurgerea cu maximă promptitudine a paşilor necesari pentru înfiinţarea de asociaţii de locatari în termenul legal, astfel încât să fie evitate situaţiile nedorite în care s-ar putea impune sistarea furnizării apei.

Biroul de presă ApaVital

Alte articole