17.2 C
Paşcani
joi, septembrie 28, 2023

86% din învăţămîntul ieşean, în grevă generală de luni dimineaţă. Motivul: doi ani de amânări ale creşterilor salariale

De luni, 22 mai, ora 8:00, sindicatele profesorilor vor intra în grevă generală. Profesorii nu vor mai lucra deloc, adică nu vor merge la clasă, nu vor corecta teste/teze şi nu vor participa la nicio activitate care are legătură cu locul de muncă. Liderii sindicatelor recomandă părinţilor să nu îşi trimită copiii la şcoală.

Miercuri, 17 mai, în intervalul orar 11:00-13:00, a avut loc greva de avertisment. Profesorii au fost prezenţi în sala de clasă, însă nu au predat nimic, ocupându-se doar cu supravegherea elevilor. Din cele 8.300 de cadre didactice din judeţul Iaşi, 7.137 au optat pentru intrarea în greva generală. Doar 190 au fost împotrivă, iar 970 nu şi-au exprimat punctul de vedere. 86% din numărul total de membri de sindicat ai USLIP Iaşi au optat pentru intrarea în greva generală.

În urma întâlnirii dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi cei ai sindicatelor reprezentative din învăţământul preuniversitar, respectiv Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, a rămas stabilit că de luni, 22 mai, angajaţii din Educaţie vor intra în grevă generală. Creşterile salariale şi drepturile de natură salarială solicitate de sindicate urmează să fie înaintate către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Aceasta ar fi prima grevă generală care are loc la finalul anului şcolar, dar şi prima grevă generală din ultimii 18 ani. Principalul motiv este reprezentat de salariile prea mici, care ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată.

Printre revendicările sindicatelor din educaţie se numără:

•    Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate. Salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

•    Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

•    Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

•    Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

•    Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

•    Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

•    Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Salarii foarte mici în sistemul de învăţământ românesc

Motivele care stau la baza grevei generale, care va avea loc pe 22 mai, sunt reprezentate de salariile cadrelor didactice. În sistemul de învăţământ românesc au avut loc majorări de doar câteva zeci de lei în ultimii ani. Potrivit Preşedintelui Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) din Iaşi, Laviniu Adrian Lăcustă, salariul net al unui profesor debutant este aproximativ 2.500 de lei, iar al unui profesor cu gradul didactic II ajunge la maxim 3.000 de lei.

Un profesor cu grad didactic I şi cu peste 25 de ani vechime în învăţământ poate lua cel mult 4.500 de lei. Lucrurile nu stau mai bine nici în cazul celorlalte categorii, pentru că personalul nedidactic primeşte sub 2.400 de lei, în timp ce personalul auxiliar, căruia nu i-au mai crescut veniturile de aproximativ 5 ani, ia în jur de 3.000 de lei pe lună.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole