18.6 C
Paşcani
vineri, septembrie 17, 2021

Recomandările inspectorilor sanitari pentru sărbători în siguranță. Unde se face examen trichineloscopic în județul Iași

Se apropie cu pasi repezi sarbatorile de iarna si totodata, pregatirile pentru masa de Craciun sau Revelion. Avand in vedere traditia romanilor legata de sacrificatul porcilor, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Iasi a transmis mai multe recomandari populatiei. Inspectorii sanitari indeamna cetatenii sa duca probe de carne in laboratoare pentru depistarea trichinelozei.

Aceste examinari se fac in orasele Pascani, Targu Frumos si Iasi. Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci). Costul unui examen trichineloscopic la nivelul CSVSAO este de 24,99 de lei (trichineloscopie directă) și 90 de lei la  nivelul LSVSA Iasi.

In Pascani, aceste examinari se fac la sediul sediul SC DONDORVET SRL, str. Valter Maracineanu, pentru solicitari din  municipiu si comunele limitrofe, iar in Targu Frumos la sediul CSVSAO, pentru solicitari din orasele Targu Frumos si Harlau si localitatile apropiate.

Stabilirea programului de lucru zilnic la nivelul CSVSAO cat si stabilirea personalului responsabil pentru efectuarea examenului trichineloscopic, dupa cum urmeaza:

– luni –vineri: intre orele 8,30- 17,00;

– sambata:  intre orele 8,30- 14,30 si

– duminica: 8,30-14,30;

La nivel de DSVSA Iasi, permanenta se va asigura zilnic in intervalul 8,30-17,00,  iar in timpul sarbatorilor legale si  a zilelor libere legale, programul de lucru va fi intre orele 8,00 -15,00” se arata intr-un comunicat de presa postat de DSVSA Iasi.

Cetatenii sunt rugati sa nu cumpere carne provenita din taieri clandestine.

Atentionam consumatorii  cu privire la riscul major de îmbolnăvire la care se expun atunci cand cumpără şi consumă carne de porc( inclusiv cea comercializata prin retelele online de socializare),  a cărei origine  nu este cunoscută, sau provenită din tăieri clandestine si/sau care nu a fost supusă controlului sanitar veterinar”, precizeaza autoritatile.

Tot in aceasta perioada incep si controalele in pietele agro-alimentare, abatoare, unitati de transare a carnii, unitati de procesare si depozitare a alimentelor de origine animala, precum si in unitatile de vanzare cu amanuntul: carmangerii, macelarii, unitati de alimentatie publica, pizzerii, cantine, unitati de tip catering, cofetarii, patiserii, laboratoare de cofetarie/patiserie, pensiuni turistice, unitati de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc.,

Mentionam ca DSVSA Iasi pune la dispoziția cetățenilor numărul de „Call Center” – 0800 826 787 – care poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie, e-mail: office-iasi@ansvsa.ro cat si numarele de telefon ale DSVSA Iasi : 0232-267.502; 0232-267.501, pentru a se sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor, in vederea inlaturarii oricarui risc de imbolnavire al consumatorilor finali.

 

 

DE LA ACELAȘI AUTOR

Concurs pentru postul de manager la Spitalul Sfântul Ioan din Târgu Frumos

Consiliul de Administratie al Spitalului de Boli Cronice Sfantul Ioan din orasul Targu Frumos organizeaza concurs pentru...

Furt dintr-un birou, surprins de o cameră stradală. Pagubă de o mie de lei

Un noua presupusa infractiune a fost filmata de o camera stradala intr-o zona din municipiul Pascani. Un...

Aleșii locali roagă cetățenii să nu mai arunce resturile din construcții în pubele. Deșeurile pot fi ridicate de operatorul de salubritate de la domiciliul...

Administratia locala din Pascani face apel, din nou, catre cetateni sa nu mai puna gunoaie rezultate in...

Ajutorul de încălzire se va da printr-o nouă lege. La Pașcani, nu se primesc cereri deocamdată

Ajutorul de incalzire se va da printr-o noua lege la Pascani, la fel ca si in toata...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI