9.9 C
Paşcani
vineri, aprilie 26, 2024

Expoziție de tezaur la Pașcani, în luna noiembrie

Expoziție de tezaur la Pașcani, în luna noiembrie

Dacă aveți puțin timp liber și vreți să vedeți cum arătau rochiile de mireasă de altă dată, din zona Pașcani sunteți așteptați la o nouă expoziție organizată de Muzeul Municipal. În holul Casei de Cultură din centrul orașului sunt expuse 30 de piese, “adevărate podoabe ale artei populare moldovenești” spun organizatorii. Intarea este liberă iar aceasta poate fi văzută până la sfârșitul lunii, în programul de lucru al Casei de Cultură “Mihail Sadoveanu” din oraș.

Muzeul Municipal Paşcani vă invită în perioada 1 – 24 noiembrie la o nouă expoziție. De această dată este vorba despre una dedicată artei populare moldovenești. Astfel, 30 de piese de tezaur pe care Muzeul Municipal Paşcani le deţine în urma unor vaste cercetări de teren, efectuate în localităţile Lunca-Paşcani, Hîrtoape, Criveşti, Vînători, Heci şi Mirosloveşti vor fi expuse publicului larg.

Cât de mult lucrau străbunici noștrii la aceste articole vestimentare ne povestește muzeograful Daniel Sava care menționează și despre motivele cusute pe pânza prețioasă.

“Pânza de lână ţigaie sau de borangic din satele de pe valea Iaşului erau realizate în urma unei munci tenace care cerea ca tânăra fată să stăpânească al perfecţiune arta ţesutului. Această pânză, era realizată prin trecerea firului de lână printr-o mărgică, atât de fină era pânza respectivă. Motivele erau cusute cu fir alb de bumbac, sau adeseori, erau cusute în culorile: galben, roşu, albastru, aşa după cum reiese pe piesele de port identificate în comunele Vînători şi Lespezi.  Printre cele mai frecvente motive ar fi: şinătăul (sau zig-zag-ul), păianjenul, crucea cu diferite forme, miezul de nucă, steluţe, viţa-de-vie, pomul vieţii, aşa cum apare pe celebra cămaşă din Lunca-Paşcani, dar şi numeroase elemente florale (trandafiri, panseluţe şi flori de câmp şi de curte).

În cadrul acestei expoziţii vor putea fi admirate 9 cămăşi de mire şi de mireasă (fragmentare), 4 costume integrale, 2 fuste de mireasă, 4 ştergare de naş pe fir de borangic şi 10-12 brâie şi bârneţe ornamentale, cât şi o prostire (cearşaf de pat) foarte veche.

 

Alte articole