12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Ziua Imnului, sărbătorită la Iași și uitată la Pașcani – VIDEO

Luni, 29 iulie, s-a sărbătorit Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 .

La Iasi, au avut loc manifestări care să marcheze acest eveniment important și anume, o ceremonie militară.

În municipiul Pașcani, nu a avut loc nici un moment care să aducă aminte de acest eveniment important pentru români. Aleșii locali nu au pus nici măcar un cuvânt pe paginile de socializare de pe internet.

De precizat este faptul că Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, indică site-ul https://www.cdep.ro/.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848. Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică, informeaza Stirile PRO TV.

Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în timpul primului şi al celui de-al doilea Război Mondial, precizează site-ul www.presidency.ro.

Imnul de stat al României este alcătuit din unsprezece strofe, primele două, cea de-a patra şi ultima dintre ele fiind cântate la ocazii festive, mai precizează sursa citata.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70