14.7 C
Paşcani
sâmbătă, octombrie 12, 2024

Tulburările de limbaj la copii. Când este cazul să îți faci griji că nu vorbește sau că o face incorect

Tulburările de limbaj afectează 10-15% din copiii cu vârsta preșcolară. Când este cazul să te îngrijorezi, când să ai răbdare și cum să vii în sprijinul copilului tău vei afla din acest articol.

Articol scris de psiholog Florentina Dumitru

Maia are cinci ani și este un copil crescut cu multă dragoste și atenție atât din partea părinților, cât și a bunicilor. Dacă la vârsta de trei ani era ceva firesc să nu poată pronunța corect cuvintele acum mama a început să se îngrijoreze fiindcă foarte curând va începe școala. Se teme că această tulburare de limbaj îi va influența structura personalității, relațiile cu cei din jur și chiar procesul de învățare. Cuvintele de alint și drăgălășeniile din partea bunicilor ar putea fi un impediment pentru Maia, însă tulburările de limbaj pot avea și alte cauze și pot fi de mai multe tipuri.

Etape în dezvoltarea limbajului. Când îți faci griji și când ai răbdare

Este bine să reamintim că fiecare copil crește și se dezvoltă în ritmul propriu însă specialiștii sunt de părere că abilitățile lingvistice ale copilului presupun o serie de etape și praguri delimitate de vârstă.

Limbajul copiilor între 0-12 luni

La două luni copilul deja gângurește și comunică cu cei din jur prin sunete involuntare, laringiene sau guturale.

La patru luni “vorbește” mult pe “limba lui”, leagă sunetele, “fredonează” și deja emite primele silabe: da, de, gu pe care le unește în ritmuri de silabe ritmice.

citeste continuarea pe totuldespremame

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70