15.8 C
Paşcani
duminică, septembrie 8, 2024

Școala Gimnazială Iordache Cantacuzino Pașcani a încheiat cel de-al doilea an de acreditare ERASMUS

C.P. La Școala Gimnazială „Iordache Cantacuzino” Pașcani, am încheiat al doilea an de Acreditare Erasmus+ 2021-2027:  2021-1-RO01-KA120-SCH-000045657

Acreditare E+, proiect ID:  2023-1-RO01-KA121-SCH-000115773

În perioada de proiect 2023-2024, cu un buget de 31.250 euro,  s-au realizat:

– 2 mobilități de grup elevi: 12 elevi(6+6), 4 (2+2) profesori însoțitori;

– o activitate de job shadowing – 2 profesori participanți;

– o activitate de courses training – 4 profesori participanți;

Activități și impresii:

  1. Group mobility of school pupils: 6 elevi, 2 profesori însoțitori, Akrata,  Greece , perioada: 27-11-2023- 01 12 2023;

„Am ajuns la școala pictată în culori pastelate, ornată pentru sărbătorile ce se apropiau, în care am fost primiți cu multă căldură de copiii de toate vârstele,  aici învațând preșcolari și elevi până la clasa a VI-a. Doamna directoare ne-a întâmpinat cu brațele deschise, cu zâmbetul pe buze și ne-a servit cu dulciuri tradiționale: melomakarona și coravieres.

            Activitățile au început cu jocuri de intercunoaștere, în care elevii au învățat să își stăpânească emoțiile provocate de prima întâlnire, arătând că, deși proveneam din țări diferite, aveam pasiuni comune. Tot atunci, am avut oportunitatea de a ne împărtăși valorile culturale la ora de arte. Elevii greci ne-au încântat cu melodii specifice zonei lor, iar noi le-am cântat frumoasele colinde românești. Am prezentat apoi costumul tradițional românesc, evidențiind ia ca parte esențială a culturii noastre populare. Am dansat pe ritmuri românești și grecești alături de colegii din școala gazdă.

Am participat la o ore de cultură generală alături de elevii greci de clasa a VI-a- a VII-a, unde am dobândit cunoștințe de istorie și geografie locală. Am descoperit că avem rădăcini comune, familia Cantacuzino fiind de origine bizantină.”

  1. Group mobility of school pupils: 6 elevi, 2 profesori însoțitori, Școala gazdă: Ecole et Collège Sainte Madeleine La Joliverie, located in Nantes, Franța, perioada: 25.03.2024 – 29.03.2024;

Cuvinte cheie:

Cunoaștere

Intercunoaștere

Conectare

Echipă

Multilingvism

Intercurturalitate

Cetățenie europeană

„ Asteptarile ne-au fost implinite ,depasite chiar de acest proiect european Erasmus+,care ne-a ajutat sa dobandim noi competente ce ne vor folosi pe viitor, fiind o experienta de neuitat. Pe parcursul acestui proiect am interactionat cu elevii francezi, care ne-au primit cu multa caldura si ne au implicat in toate activitatile lor. Ne-am facut multi prieteni cu care am dezvoltat abilitatile lingvistice in limba franceza dar si in limba engleza. Am dobandit cunostinte noi despre orasul Nantes , cultura si viata francezilor,dar si despre unele domenii stiintifice . A fost o experienta unica pe care nu o vom uita nicicand si adresam mii de multumiri proiectului Erasmus+ care ne-a oferit aceasta posibilitate de a calatori si de a descoperi lucruri noi despre Franta si despre noi insine !                                                                                                              Multumim, Erasmus !”

 

  1. Activitatea de tip job shadowing, 2 profesori participanți la  Cozum Academy Schools Main Campus,  Ankara, Turcia, perioada 15-19 aprilie 2024;

„Interactiunea cu profesorii de la Cozum Academy Schools Main Campus a reprezentat un alt plus al acestei activitati de job shadowing. Discutiile despre sistemul educational din Romania si Turcia, despre problemele cu care ne confruntam in activitatea noastra, dar si schimbul de idei si impresii asupra anumitor aspecte au fost un adevarat privilegiu pentru a intelege ca, peste tot in lume, copiii sunt la fel, plini de energie, dornici de a experimenta lucruri noi si ca ei, elevii, sunt in centrul procesului de predare-invatare-evaluare, in timp ce noi, profesorii, avem rolul de a-i indruma si de a-i determina, prin utilizarea unor metode atractive si interactive, sa fie atrasi si fascinati de materia pe care o predam.

            Activitate de tip job shadowing, desfasurata la Cozum Academy Schools Main Campus, din Ankara, din cadrul programului Erasmus+, pot afirma ca a fost cea mai impresionanta experienta de cand sunt profesor si consider ca interactiunea cu profesorii si elevii din Turcia mi-a oferit posibilitatea sa-mi imbunatatesc metodele de predare, mi-a reconfirmat ca principalul beneficiar al educatiei este elevul si ca noi, profesorii, trebuie sa facem tot ce depinde de noi pentru a-i oferi cele mai bune conditii de invatare.”

 

4 .Curs  formare – 4  profesori: Environmental Education: Learning and Acting for a Better Future, Organizatie de formare:Europass Teacher Academy, Valencia -Spania, perioada: 10-15 iunie 2024

Principiul care stă la baza dezvoltării durabile este : „Gândește global – acționează local!”

  „Educaţia pentru dezvoltare durabilă (EDD) impune o reorientare a sistemului educațional curent, bazat exclusiv pe oferirea de informaţii, către unul bazat pe tratarea de probleme și identificarea soluţiilor posibile. Instituţiile de învăţământ din sistemul formal joacă un rol important în dezvoltarea capacităţilor,  de la vârste fragede, oferind cunoștinţe și influenţând atitudinile și comportamentul copiilor.  Este important să se asigure o bună cunoaștere în ceea ce privește dezvoltarea durabilă (DD) de către toţi elevii, iar aceștia trebuie să fie conștienţi de efectele deciziilor ce contravin unui proces de dezvoltare durabilă. O instituţie de învăţământ, în întregul ei, inclusiv elevii, profesorii, directorii și părinţii, ar trebui să urmeze principiile de dezvoltare durabilă.”

„La acest curs, am reflectat  asupra rolului pe care educatia îl joaca in constientizarea si conservarea mediului . Am identificat  amenintari semnificative la adresa ecosistemelor noastre, am invatat strategii pentru a preda respectul pentru mediu și am explorat modalităti de a conecta programele scolare cu conservarea mediului. Alaturi de  profesori din Germania, Italia, Cehia, Irlanda si Slovacia am dobandit  abilitati și cunostinte necesare pentru a crea si implementa proiecte pe probleme de mediu Am proiectat activitati practice menite sa aiba un impact semnificativ și pozitiv asuprea comunitatii scolare, locale, regionale și naționale.

  Mulțumim, Erasmus+ pentru experiențe ce vor duce la atingerea Obiectivelor de  Dezvoltare Durabilă”

Echipa de proiect Erasmus+ a Școlii Gimnaziale „Iordache Cantacuzino” Pașcani:

Director, prof Eugenia Nour

Director adjunct, prof. Ionuț Mocănița

Manager Proiect Erasmus+, prof. înv. primar Angela Rotaru

Responsabili implementare și diseminare:

Prof. înv. primar Daniela Condurachi

Prof. Alina Jitariu

Prof. înv. primar Mirela Novac

Prof. Monica Hariga

Prof. înv. primar Laura Străchinaru

Prof. Alina Timofte

 

 

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70