20.1 C
Paşcani
joi, octombrie 10, 2024

Primăria Pașcani verifică câți sunteți în casă și dacă plătiți taxa de salubritate

În drum spre casă când vă întoarceți de la serviciu sau cumpărături este posibil să fiți opriți de Poliția Locală și alți doi reprezentanți ai Primăriei. Ei au primit misiunea de a verifica la fața locului câte persoane locuiesc în fiecare apartament sau casă din zona urbană a Pașcaniului, dar și din cele cinci suburbii.

Verificările nu se vor opri aici. Primarul spune că polițiștii îi vor întreba și pe șefii de asociație și chiar pe vecini despre câte persoane sunt în locuința dumneavoastră. Toate aceste informații ar urma să fie corelate cu datele centralizate de Finanțele Locale, în urma declarațiilor depuse de dumneavoastră.

Practic, administrația locală suspectează că o parte dintre pășcăneni nu sunt trecuți în declarații și nu plătesc taxa de salubritate. Precizările au fost făcute de primarul, Marius Pintilie, în cadrul conferinței săptămânale de presă. El a anunțat că acțiunea a început deja, de joi, 10 octombrie.

Întrebat de BIT TV, dacă șefii de asociație sunt obligați să ofere astfel de informații și cât de credibile ar putea fi informațiile obținute de la vecini, primarul, Marius Pintilie, a admis că aici ar putea apărea probleme. Inițial, el a spus că obiectivul acestor verificări ar fi obligarea celor care vor fi găsiți cu mai multe persoane decât în declarații la actualizarea documentelor și plata corespunzătoare a taxei de salubritate. Edilul a admis că ar putea fi aplicate și amenzi, dacă legislația ar permite sancțiuni în astfel de situații. Ulterior, primarul a precizat că în urma acestor verificări cel mult se va ajunge la o discuție față în față cu cei în cauză, iar dacă aceștia vor recunoaște informațiile culese de polițiști, atunci ar urma să fie modificate declarațiile pentru taxa de salubritate.

Sunt vizați în special, proprietarii de apartamente care nu locuiesc în ele, dar le-au închiriat. Administrația locală crede că cei care folosesc aceste locuințe nu sunt trecuți în declarații pentru taxa de salubritate. Alte persoane vizate sunt cele care pleacă temporar în străinătate sau la studii iar atunci când se întorc, nu sunt trecute prin actualizare pentru plata taxei de salubritate. Municipalitatea crede că sunt cel puțin câteva sute de persoane care ar trebui să plătească taxa de salubritate și nu achită.

La Pașcani taxa de salubritate se calculează ca în tot județul Iași după regulamentul aprobat de ADIS și este de 13 lei/persoană pe lună. Primarul municipiului spune că datele care urmează să fie centralizate în urma verificărilor făcute de către comisia special înființate ar urma să fie transmise și asociației județene de salubritate. Edilul încearcă să îi convingă pe cei din conducerea ADIS ca modalitatea de plată să fie schimbată, taxa urmând să fie înlocuită cu plata în funcție de cantitatea de gunoi. Până atunci, taxa de salubritate la Pașcani ar urma, cel mai probabil,  să fie majorată la sfârșitul acestui an pe motiv că banii încasați nu ajung pentru achitarea facturilor de colectare și transport a gunoiului menajer.

Pentru proprietarii de imobile care nu au depus anual declarația pentru taxa de salubritate, serviciul de Finanțe Locale impune la plată, din oficiu, taxa pentru patru persoane.

Menționăm că în momentul de față în Pașcani sunt circa 22.000 de plătitori ai taxei de salubritate, în timp ce populația municipiului este de peste 30.000.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70