15.1 C
Paşcani
miercuri, octombrie 2, 2024

Funcționar public arestat preventiv pentru trafic de influență în legătură cu eliberarea unor documente medico-legale

C.P. Marți, 01 octombrie 2024, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Iași, la delegarea și sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi, au efectuat două percheziţii domiciliare (din care una la sediul unei instituţii publice, iar una la domiciliul unei persoane fizice), pe raza municipiului Iaşi.

De asemenea, a fost pus în executare un mandat de aducere la sediul unității de parchet a unui suspect în cauză pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (2 fapte).

În cauză, dosarul penal a fost înregistrat la sesizarea DGA – Serviciul Județean Anticorupție Iași, pe baza denunţului formulat în urma unei apel la Call Center Anticorupţie 0800.806.806. Din cercetări a rezultat faptul că, începând din toamna anului 2023 şi până în prezent, un funcţionar public, angajat al IML Iaşi, a pretins unor persoane, în mod direct, sume de bani cuprinse între 500-2900 Euro, din care a primit 2950 Euro, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra cadrelor medicale din Institutul de Medicină Legală Iaşi, pentru a-i determina să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu.

În fapt, a pretins că ar putea să își influențeze colegii în vederea eliberării unui nou certificat medico-legal care să ateste un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale decât cele constatate iniţial, precum și pentru emiterea în mod fraudulos a unui raport de expertiză medico-legală privind estimarea retroactivă a alcoolemiei, în care să se reţină o valoare mai scăzută, decât cea rezultată iniţial.

În cauză a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de suspect pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, iar procurorul a dispus reţinerea pentru 24 ore. În cursul zilei de astăzi, în urma prezentării persoanei la instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă, a fost emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Documentarea activităţii infracţionale în cauză a fost realizată cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale – Brigada Operaţiuni Speciale Iaşi, la percheziții beneficiindu-se de suportul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Iaşi,

 

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70