7.6 C
Paşcani
luni, septembrie 30, 2024

Verighetele la control! Statisticile ieșene ale mariajului și surprizele din cifre

Orășenii din județul Iași și-au pierdut interesul pentru căsătorie, după pandemie. În 2023, numărul căsătoriilor înregistrate în mediul urban din Iași a fost cel mai scăzut din ultimii 34 de ani. Ieșenii sunt însă printre cei mai tineri miri și mirese din țară atunci când se hotărăsc să-și împartă viața pe termen nedefinit cu o altă persoană. Îi întrec, totuși, sucevenii și botoșănenii, mai iuți la măritiș și însurătoare decât oricine altcineva din țară. Statisticienii au calculat însă și după câți ani de căsătorie s-a pus cel mai des punct anul trecut, prin divorț.

Românii se căsătoresc cu aproape opt ani mai târziu decât o făceau în 1990. Dacă imediat după căderea comunismului vârsta medie a femeilor la căsătorie era de 23,7 ani și cea a bărbaților de 26,9 ani, în 2023 atât unii cât și ceilalți au amânat până după 30 de ani promisiunile de credință monogamă și susținere reciprocă fără termen definit. Vârsta medie a mireselor din România anului trecut a fost de 31,7 ani, iar cea a mirilor de 34,7 ani.

Cele mai tinere mirese, cei mai tineri miri

Cei mai grăbiți la însurătoare și măritiș din țară sunt sucevenii și botoșănenii. Față de media națională, miresele din Suceava au fost cu trei ani mai tinere, iar bărbații cu 2,9 ani. În Iași, județ aflat și el în topul celor mai tineri însurăței, vârsta medie a mireselor a fost de 30,3 ani, iar cea a mirilor de 33,4 ani. De fapt, între primele zece județe cu cei mai tineri miri și mirese (după vârsta medie la data căsătoriei), primele opt sunt din nordul țării, iar patru dintre acestea sunt din regiunea de Dezvoltare Nord-Est.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70