12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Probleme cu colectarea gunoiului menajer din cauza datoriilor

Probleme cu colectarea gunoiului menajer în mai multe comune din zona Pașcani din cauza facturilor restante, operatorul Girexim SA a anunțat că urmează să reducă frecvența de colectare a gunoiului și chiar suspendarea serviciului până la recuperarea debitului.

Mai exact, acolo unde colectarea se face de regulă odată la o săptămână, se va trece la un program de colectare odată la două săptămâni de zile, iar în comunele în care colectarea era de două ori pe lună, gunoiul va fi rizdicat o singură dată pe lună. De asemenea, deșeurile colectate selectiv vor fi ridicate o dată pe lună.

Prima comună afectată este Moțca. Aici, în această săptămâna operatorul nu a mai ridicat gunoiul scos de cetățeni în fața porții. Societatea susține că administrația locală are de achitat două facturi restante în valoare de 113.000 de lei, iar datoria totală ar fi de peste 200.000 de lei.

Primarul spune că nu are bani pentru a achita aceste datorii deoarece beneficiarii nu prea plătesc taxa de salubritate. Sunt de încasat peste 1,3 milioane de lei de la populație. Mai mult, edilul susține că ar trebui schimbată această modalitate de încasare a taxei, direct de la cetățeni, nu din bugetul local.

Probleme sunt și în alte comune. De exemplu, la Cristești sunt șase facturi neachitate în valoare de peste 280.000 de lei.

Primarul spune că are bani și nu sunt probleme cu încasare taxei de la populației, dar nu le poate achita pe motiv că ar depăși plafonul de plăti impus recent de Guvernul Romaniei. Totuși până la finalizarea documentarii acestei știri, facturile restante au fost achitate iar comuna a scăpat cu riscul de a rămâne cu gunoiul necolectat. De asemenea, la Lespezi, operatorul de salubritate are de încasat 190.000 de lei pentru cinci facturi restante. Aici, cetățenii beneficiază gratuit de serviciul de salubritate, iar facturile sunt plătite de la bugetul local.

 

De asemenea, în comuna Mogoșesti- Siret primăria are restanța de peste 180.000 de lei pentru șapte facturi neachitate, iar comuna Mircești, datorii de peste 93.000 de lei pentru patru facturi restante. Primarul spune că le va achita în lunile următoare și că a avut alte priorități bugetare. Aici taxa de salubritate este de 8 lei de persoană pe lună.

 

Menționăm că în municipiul Pașcani și orașele Târgu Frumos și Hârlău nu sunt probleme cu plata facturilor la salubritate. La Pașcani, însă, municipalitatea caută soluții pentru achitarea facturilor pentru următoarele luni de zile. Administratorul public, Claudiu Bodoașcă susține că nu prea se mai încasează bani din taxa de salubritate, majoritatea plăților de la populație fiind făcute în primele luni ale anului, iar facturile lunare au ajuns la circa 700.000 de lei. În municipiu, taxa de salubritate este de 13 lei/persoană/lună.

 

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70