12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Începe sezonul gripei: importanța vaccinării și pariul Ministerului Sănătății ca să evite prăbușirea acoperirii vaccinale de anul trecut

A început sezonul de vaccinare antigripală 2024 – 2025, iar medicii încep să transmită deja primele semne către populație – programați-vă o vizită la medicul de familie și discutați despre posibilitatea imunizării. Gripa poate fi dusă pe picioare de persoanele sănătoase, spun specialiștii, dar bolnavii cronici, tinerii, vârstnicii sau persoanele care au diferite afecțiuni, unele care le pot fi chiar necunoscute, sunt într-o zonă de risc. O zonă de risc care poate însemna internare, o recuperare anevoioasă, pierderea unor capacități pulmonare sau, în general, de efort, și chiar decesul în cazurile foarte grave.

Anul acesta va fi și unul de test pentru Ministerul Sănătății, care a schimbat anul trecut sistemul de acces la vaccin. Acesta nu mai este distribuit către Direcțiile de Sănătate Publică, achiziționat fiind la nivel central, ci pacienții primesc o rețetă și îl ridică singuri din farmacie. Doar că anul trecut modificarea a dus la o scădere cu 30% a numărul de persoane vaccinate față de anul anterior și față de perioada de dinaintea pandemiei COVID-19. Argumentul ministrului Alexandru Rafila, prezentat în studioul ZDI TV, a fost că vorbim de o perioadă de adaptare, care anul acesta se încheie. Cât contează imunitatea și cum putem să ne-o asigurăm în paralel cu vaccinare antigripală ne explică specialiștii ieșeni în această ediție a „Ziarului de Sănătate”.

Campania de vaccinare antigripală din acest sezon, 2024 – 2025, va fi un test major pentru actualul ministru al Sănătății, Alexandru Rafila. Anul trecut, prin ordin de ministru, a fost luată decizia modificării accesului la vaccin. S-a lărgit numărul de persoane care pot beneficia de compensarea integrală a serurilor antigripale, însă el nu mai sunt achiziționate la nivel național de minister și distribuite prin DSP-uri către medicii de familie.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70