12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Ore de curs într-o grădiniță fără autorizație ISU și DSP

Câteva sute de copii de grădiniță si elevi din clasele 0 – IV din Pașcani au început noul an școlar într-o clădire recent construită dar fără autorizațiile de la ISU si Direcția de Sănătate Publica. Este vorba de un compromis făcut pentru a se asigura sălile de clasa necesare pentru o parte din elevii Liceului Nicolae Iorga intrată de curând in renovare.

Măsura nu a fost asumată oficial de nimeni  si nici nu  au fost  anunțate eventualele riscuri.

De asemenea nici membrii consiliile de administrație ale unităților de învățământ care au luat decizia relocării elevilor nu au fost informați ca nu sunt respectate prevederile legale iar pe ușile de la intrare nu a fost afișat anunțul ca respectivă clădire este folosită fără autorizația ISU.

Vorbim despre grădinița noua construita de curând pe terenul dintre școală Iordache Cantacuzino si sediul Parchetului. Recepția lucrărilor a fost făcută tot in graba la sfârșitul lunii august iar pe 9 septembrie a.c. au început școala in clădire 180 de elevi de la Școală Nicolae Iorga in șase săli de clasa si câteva grupe de copii de grădiniță.

Nimeni nu știe daca sunt sau nu respectate întocmai condițiile de siguranță la incendiu in condicile in care in clădire sunt rețele electrice si de gaz metan dar si condițiile  de sănătate publica,  pentru ca cele doua avize necesare nu au fost încă emise. Intr -un răspuns pentru BIT TV  Inspectoratul pentru Situații de Urgenta precizează ca atunci când a fost făcută recepția i s-a pus in vedere Primăriei Pașcani in calitate de investitor si beneficiar ca trebuie sa obțină un astfel de aviz, înainte de punerea in funcțiune a cladirii.

Reprezentanții Primăriei Pașcani viceprimarul Cristian Rățoi și administratorul public Claudiu Bodoasca au refuzat sa comenteze acesta situație si sa spună in fata camerei de luat vederi dacă elevii relocați in clădirea noua sunt sau nu inafara oricărui pericol. Totuși administratorul public a precizat pentru BIT TV ca procedurile de obținere a avizelor sunt deja in derulare. De asemenea in conferință de presa din 5 septembrie Claudiu Bodoasca a anunțat ca au fost rezolvate problemele cu începerea noului an școlar si ca ar fi fost asigurate condiții normale de învățământ în condiții de criză.

Situația este cunoscuta si de Inspectoratul Școlar Județean Iași. Purtătorul de cuvânt al instituției crede ca noua clădire este sigură pentru ca lucrările au fost deja recepționate. ISJ confirma ca au fost începute demersurile pentru obținerea avizelor de la ISU si DSP.

Conform anunțului de pe SEAP procedurile pentru achiziționarea serviciilor in vederea obținerii autorizației ISU au fost începute si finalizate in aceeași zi , joi 05 septembrie a.c. Documentația va fi realizată de societatea Total Prev Proiect SRL pentru suma de 4500 lei fără TVA. In nota de comanda sunt cuprinse si documentațiile ISU pentru ale doua unități de învățământ școală Iordache Cantacuzino, Grădiniță Nr 2/ Creșă Nr 1 reabilitate de curând.

 

Rămâne de văzut când vor fi realizate si depuse dosarele si mai ales daca vor fi obținute avizele necesare. In cazul Școlii Iordache Cantacuzino din apropiere, unitate de invățământ reabilitata in anii 2019 – 2020 autorizația ISU nu a fost obținută nici pana acum iar dosarul a fost respins de câteva ori pe motiv ca trebuie îndeplinite toate condițiile de securitate la incendiu ceea ce ar necesita investiții noi.

Menționăm ca noua grădiniță a fost preluată de adminsitratia locală si data spre folosință Grădiniței nr 2. La rândul sau grădinița a pus la dispoziția Școlii Nicolae Iorga șase săli de clasa pentru elevii de la Step by Step in baza unui protocol semnat de ambele părți. Autorizația ISU ar fi t trebuit sa fie obținută de adminsitratia locala in calitate de proprietar al clădirii iar autorizația de la DSP de unitățile  care folosesc spațiile respective.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70