12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

ROMPAK afectată de întreruperile de furnizare a apei de la Pașcani

Avariile de pe rețeaua de aducțiune și întreruperile succesive de furnizare a apei din ultima perioadă la Pașcani au afectat nu doar populația ci și mediul economic. Cel mai mare consumator de apă din municipiu, producătorul de drojdie ROMPAK Pașcani, a transmis o adresă Primăriei dar și operatorului de apă prin care atrage atenția că a avut de suferit pierderi importante de producție în urma întreruperile de furnizare a apei din luna august.

Precizările au fost făcute de către reprezentanții Primăriei în cadrul unei conferințe de presă. ROMPAK a solicitat intervenția administrației locale în regim de urgență pentru rezolvarea acestei probleme. Primarul a spus că singura soluție este realizarea unei noi aducțiuni de apă, de această dată din Siret și că lucrările vor fi făcute pe parcursul anului viitor.

ROMPAK consumă peste 700 de mii de metri cubi de apă potabilă pe an, adică peste o treime din cantitatea totală de apă facturată de operatorul județean în municipiul Pașcani – 1,8 milioane de metri cubi de apă pe an.

Societatea are și rezervoare de inmagazinare dar cel mai probabil cantitățile stocate nu au fost suficiente pentru a asigura necesarul procesului de producție în cele trei zile de avarii din luna august.

De asemenea, ROMPAK este în plin proces de modernizare a capacităților de producție și va avea nevoie de mai multă apă după finalizarea lucrărilor, iar operatorul județean s-a angajat că va asigura necesarul estimat de societate.

O altă unitate de producție alimentară, KOSAROM, nu a fost afectat de avarii, rezervele de apă fiind suficiente pentru continuarea activității.

Menționăm că APAVITAL nu are în vedere captarea altor surse de apă din municipiul Pașcani, în afara celei din Siret. Până acum a fost analizată și varianta refolosirii puțurilor din sursa Hăznășeni – Sodomeni cu apă potabilă, dar puternic calcaroasă, dar ideea a fost abandonată. De asemenea, APAVITAL neagă că ar fi interesată să capteze izvorul de apă de lângă sediul Poliției Municipală, informație apărută pe rețelele de socializare.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70