17.5 C
Paşcani
joi, septembrie 19, 2024

Gara din Pașcani va fi modernizată. Lucrările ar urma să înceapă anul viitor

Gara din municipiului Pașcani ar urma să fie modernizată printr-un proiect cu o valoare de aproape 34 de milioane de lei, fără TVA. În momentul de față, contractul se află în derulare, în etapa de proiectare, urmând ca după finalizarea acesteia, începând cu luna februarie 2025, să demareze execuția lucrărilor, transmite Compania Națională CFR printr-un răspuns adresat BIT TV:

Sucursala Regională CF Iași a promovat achiziția și a încheiat în data de 07.03.2024, cu Asocierea SC CONSTRUCT ING SRL – SC I.S.P.C.F. SA – SC DARIA CONST SRL – SC PRIMA CONSTRUCT SRL – SC PRO AMI’S CONSULTING SRL, Contractul pentru Proiectare şi execuție lucrări aferente obiectivului de investiţii „Modernizarea/reabilitarea a 47 stații de cale ferată din România” Lot SRCF Iași, stația Pașcani.

Lucrările care se vor realiza au în vedere modernizarea clădirii de călători a stației CF Pașcani, modernizarea peronului principal, a căilor de acces și parcărilor, precum și a spațiilor verzi adiacente.

Precizăm faptul că aceasta este inclusă în proiectul de Modernizare/reabilitare a 47 de statii de cale ferată din Romania, indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea stației, fiind aprobați prin HG nr. 1467 din 08.12.2022, sursa de finanțare fiind asigurată prin Programul Transport 2021 – 2027 (PT).”

Principalele lucrări de modernizare a staţiei constau, printre altele, în: consolidarea şi modernizarea clădirilor de călători (corp central şi cele două corpuri laterale), precum şi amenajarea şi recompartimentarea spaţiilor pentru publicul călător, a spaţiilor comerciale şi de exploatare.

Totodată, se are în vedere refacerea peronului din faţa clădirii de călători, care va avea o lungime de 250 metri şi lăţime de 6 metri, inclusiv copertine pe zona centrală şi părţile laterale, precum şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi – rampe şi marcaje tactile.

Contractul mai prevede realizarea unei treceri la nivel pietonale, sistem modern de informare a publicului călător, precum şi sistem modern de iluminat peron principal etc.

Finalizarea lucrărilor este estimată pentru luna august 2026.

De precizat este faptul că actuala clădire a statiei cf Pașcani a fost construită începând din 1950.

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70