17.5 C
Paşcani
joi, septembrie 19, 2024

Pensionarii plătesc scump recalcularea: o adeverință poate ajunge și 4.000 lei. Cum încearcă CNPP „să rezolve” problema?

Pensionarii trebuie să achite în continuare sume foarte mari, care pot ajunge și la 4.000 de lei, pentru a obține de la firmele de arhivare adeverințele de venit necesare recalculării pensiilor în etapa a doua, care a început la 1 septembrie 2024.

Tarifele sunt stabilite anual de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). Însă, în mijlocul controverselor privind prețurile ridicate, CNPP “a pasat” responsabilitatea către Arhivele Naționale ale României (ANR), printr-o modificare legislativă din iulie 2024, fără a consulta înainte ANR sau a asigura resursele necesare.

ANR, care până acum doar aviza tarifele, a discutat joia trecută, pe 29 august, cu firmele de arhivare din țară despre prețurile maxime, dar deciziile care s-au luat în urma acestor consultări, dacă s-au luat, nu au fost anunțate nici până acum.

Pentru a vedea câți bani trebuie să scoată din buzunar persoana care solicită un astfel de document, „Ziarul de Iași” a consultat lista cu limitele maxime ale tarifelor pentru serviciile arhivistice. Tarifele practicate acum de firmele autorizate în prestarea de servicii arhivistice sunt cele valabile pentru anul 2023, deoarece CNPP nu a aprobat limitele maxime ale tarifelor pe anul în curs.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70