12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Culesul viilor în podgoriile ieșene a început mai repede în acest an

În podgoriile din județul Iași, culesul strugurilor a început mai devreme în acest an. Din cauza temperaturilor caniculare, dar și a lipsei de apă din sol se anunță producții mai scăzute față de alți ani, dar de o calitate superioară. Cel mai probabil, asta se va vedea și în prețurile de la raft, după cum apreciază unii cultivatori.

Forfotă mare, la început de toamnă, pe dealurile Moldovei! Culesul viilor este în toi, iar mulți producători de vinuri estimează deja producții mai mici, dar de o calitate superioară. Se întâmplă asta din cauza secetei prelungite din acest an, dar și a temperaturilor caniculare care au copt strugurii cu o lună mai devreme față de alți ani. Așa se face că, în unele ferme viticole, campania de recoltare a început deja de două săptămâni și se apropie de final. „Producția va fi mult mai scăzută la noi, dar în ani secetoși vinul este de o calitate mult mai bună! Cu siguranță și prețul vinului va fi mai ridicat”, a apreciat Pavel Bălănici, un cultivator din județul Iași, care deține 17 ha de vie.

Potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții Direcției Agricole Iași, în acest județ  sunt cultivate cu viță-de-vie peste 10.000 de hectare (ha). Conform aceleiași surse, în topul cultivatorilor cu cele mai mari suprafețe, se află SC Cotnari SRL, care deține peste 1.700 ha, SC Agroindustriala Bucium, care deține 217 ha, SC Agro Industrial Ceres Bivolari cu 146,15 ha și Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Viticolă Iași (SCDVV), care lucrează 75 ha.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70