17.5 C
Paşcani
joi, septembrie 19, 2024

Tot ce trebuie să știi despre noua lege a pensiilor. Principalele modificări care intră în vigoare la 1 septembrie 2024

Începând cu 1 septembrie 2024, noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023) aduce modificări esențiale în modul de calcul al pensiilor.

Noua lege a pensiilor intră în vigare pe 1 septembrie 2024 - Foto Arhiva
Noua lege a pensiilor intră în vigare pe 1 septembrie 2024 – Foto Arhiva

Legea 360/2023, cunoscută sub denumirea de Noua Lege a Pensiilor Publice, aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii din România. Deși unele prevederi ale legii sunt deja aplicabile, majoritatea modificărilor vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2024.

Legea 360/2023 urmărește eliminarea inechităților din sistemul public de pensii și restabilirea încrederii în acest sistem, asigurând în același timp un nivel de viață decent pentru pensionari și menținând sustenabilitatea bugetară, conform notei de fundamentare. Deși legea va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024, anumite prevederi se aplică deja de la 1 ianuarie 2024: posibilitatea de a continua activitatea până la 70 de ani, majorarea punctului de pensie, și termenul de 45 de zile pentru contestarea deciziilor emise de casele teritoriale de pensii.

Printre principalele modificări, se numără stabilirea aceleași vârste legale de pensionare pentru bărbați și femei, la 65 de ani. În plus, femeile vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul copiilor pe care îi au.

Noua lege a pensiilor reglementează pensiile de limită de vârstă, anticipate, de invaliditate și de urmaș, aducând modificări semnificative în sistemul public de pensii.

Vârsta și stagiul de cotizare

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și femei, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru ambele sexe. Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.

Reducerea vârstei de pensionare pentru femei

Femeile cu stagiu complet de cotizare care au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 6 luni până la 3 ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor. Astfel, femeile care au crescut un singur copil vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de șase luni, în timp ce cele care au născut și crescut cel puțin șapte copii vor avea o reducere maximă de trei ani și jumătate.

Continuarea pe Adevarul

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70