12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Schimbări legate de îngrijirile paliative, spitalizarea adolescenților, facilitarea accesului la medicamente, dar și concedii medicale, adoptate la Guvern

Mai multe modificări ce vizează domeniul medical au fost aprobate de Guvern miercuri, prin adoptarea unui proiect de ordonanță, fiind vizate, printre altele, îngrijirile paliative, respectiv tratamentul ce ameliorează simptomele unei boli, de cele mai multe ori, terminale, spitalizarea adolescenților și adulților tineri, respectiv a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 21, introducerea unui nou mecanism de facilitare a accesului la medicamente, dar și clarificări legate de concediile medicale.

În primul rând, prin proiectul de față se dorește modificarea Legii 95/2006 a sănătății. Concret, se vor pune în concordanță prevederile Legii sănătății cu cele ale Legii 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Astfel, apare cadrul normativ pentru implementarea Programului național de îngrijiri paliative în unități cu paturi, la domiciliu și în ambulatoriu şi derularea acestuia prin casele de asigurări de sănătate, respectiv:

  • definirea serviciilor de îngrijiri paliative;
  • nominalizarea tipului de unitate de specialitate care poate acorda servicii de îngrijiri paliative în cadrul programelor naţionale de sănătate curative (medici de familie, furnizori publici şi privaţi de îngrijiri paliative);
  • reglementarea tipului de contract care se poate încheia între unităţile de specialitate și casele de asigurari de sănătate pentru implementarea Programului național de îngrijirii paliative în unități cu paturi, la domiciliu și în ambulatoriu (contracte de natură civilă, multianuale).

De asemenea, proiectul stabilește că adolescenții și adulții tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 și 21 de ani, vor putea beneficia de servicii medicale acordate atât în spitalele de adulți, cât și în cele de copii.

Totodată, se implementează un nou mecanism de facilitare a accesului la medicamente. Mai exact, se reglementează un nou tip de protocoale de acces timpuriu în rambursare a medicamentelor, pentru indicații aprobate fără alternativă terapeutică în lista de medicamente, derulate pentru o perioada limitata de timp.

Continuarea pe avocatnet.ro

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70