18.1 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidențiale. Când va avea loc primul tur de scrutin

Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc la 24 noiembrie, iar al doilea la 8 decembrie, dacă va fi cazul, a stabilit miercuri Guvernul. Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a explicat că organizarea scrutinului prezidenţial este mai costisitoare, întrucât se desfăşoară, de cele mai multe ori, în două tururi. Acestea sunt primele alegeri care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004, iar tot în 2024 s-au ținut alegerile europarlamentare de asemenea, fiind prima dată când toate cele patru tipuri de alegeri se desfășoară în același an.

Guvernul a adoptat trei hotărâri care stabilesc în detaliu calendarul acţiunilor electorale, măsurile tehnice şi cheltuielile pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru preşedintele României, în datele de 24 noiembrie primul tur, respectiv 8 decembrie, al doilea tur de scrutin. Preşedintele AEP a precizat că în şedinţa de Guvern au fost adoptate ”toate actele normative, cele primare, hotărârile de guvern, atât pentru organizarea alegerilor parlamentare cât şi prezidenţiale”.

”Aceste alegeri nu sunt comasate. Fiecare fel de alegere se desfăşoară după regulile proprii, stabilite prin legile prin care acel tip de alegeri a fost reglementat, au bugete separate, au logistică electorală separată, dar ca o noutate, ele se vor desfăşura, votul, va fi desfăşura timp de trei duminici consecutive, respectiv 24 noiembrie, 1 decembrie şi 8 decembrie”, a arătat Toni Greblă.

Continuarea pe DIGI 24

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70