17.5 C
Paşcani
joi, septembrie 19, 2024

Un test de salivă făcut la domiciliu ar putea depista insuficiența cardiacă

Insuficiența cardiacă este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial și este fatală în special pentru persoanele care nu au acces la facilități medicale. O echipă de cercetători și-a propus să aducă depistarea insuficienței cardiace din laborator la domiciliu.

Prototipul dezvoltat seamănă cu un test de flux lateral pentru Covid-19 și poate măsura dintr-o picătură de salivă nivelurile a doi biomarkeri pentru insuficiența cardiacă în doar 15 minute.

Trey Pittman, absolvent al Universității de Stat din Colorado, va prezenta cercetarea echipei sale la reuniunea de toamnă a Societății Americane de Chimie (ACS).

„Dispozitivul nostru ar fi ideal pentru persoanele care prezintă un risc ridicat de insuficiență cardiacă, dar care au acces limitat la un spital sau la un laborator centralizat”, spune Trey Pittman.

Insuficiența cardiacă se referă la slăbirea mușchiului cardiac care nu poate pompa suficient sânge oxigenat în organism.

Standardul de referință actual pentru depistarea insuficienței cardiace este un test de sânge administrat de două ori pe an de către un profesionist din domeniul sănătății, care măsoară nivelurile de peptidă natriuretică de tip B (BNP), o proteină care indică faptul că inima lucrează prea mult.

Cu toate acestea, noile evoluții în domeniul dispozitivelor la punctul de îngrijire ar putea egaliza condițiile existente de acordare a asistenței medicale prin teste simple, la domiciliu, cu salivă.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70