12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Mii de înștiințări depuse la Direcția Agricolă Iași în care se cer despăgubiri din cauza secetei

Peste 100.000 de hectare au fost calamitate, la Iași, din cauza secetei pedologice. Mii de fermieri au depus deja notificări la instituțiile abilitate pentru a înregistra culturile afectate. Dacă vor fi eligibili, aceștia ar putea primi de la stat, despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro la hectar. Pentru culturile de primăvară, sprijinul se alocă începând cu jumătatea lunii octombrie.

Nici nu s-a încheiat oficial vara, dar culturile agricole sunt deja calamitate din cauza secetei, la Iași. Numai aici, fermierii au depus la Direcția pentru Agricultură aproximativ 4.000 de înștiințări, care totalizează în jur de 110.0000 de hectare (ha) compromise, potrivit datelor puse la dispoziție de către reprezentanții instituției. Cele mai afectate culturi, în Iași, sunt cele de floarea soarelui și porumbul, însă nici soia ori sfecla de zahăr nu arată mai bine. Astfel de probleme au fost semnalate și în localitățile Andrieșeni, Bălțați, Gropnița, Strunga, Tătăruși, Vlădeni, dar lista este mult mai lungă. Pierderile pe care fermierii le contabilizează sunt deja între 3.500 și 4.500 de lei/ha.

E mare păcat cu pământul ăsta! Este crăpat de zici că-i deșert. Și floarea și porumbul au început așa bine, că prin iunie, calculam deja o producție bună, dar n-a fost să fie așa. Chiar dacă noi, la Iași am mai avut ceva ploi față de alte județe, a fost prea cald! La anul nu știu sincer ce să fac, dacă să mai lucrez pământul sau mă apuc de zootehnie, că murim de foame în ritmul ăsta. Acum, măcar să primim despăgubirile de la stat ”, a spus Florin Airinei, un fermier din Iași.

Câți bani se acordă pentru culturi calamitate?

 

Pentru a compensa pierderile suferite, Guvernul României a asigurat fermierii de acordarea unor despăgubiri cuprinse între 200 și 250 de euro la hectar, pentru culturile distruse de secetă, subliniind că acest sprijin este parte a unui efort mai amplu de a ajuta sectorul agricol, în fața provocărilor climatice tot mai prezente. Oficialul a amintit totuși și noile reguli care prevăd ca fermierii să primească compensații proporțional cu gradul de calamitate suferit. Aici intervine rolul Comisiilor pentru situații de urgență, întrunite la nivel local, care vor evalua pagubele în teren și, în funcție de constatări se vor distribui fondurile către fermieri.

Continuarea pe Ziarul de Iași

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70