10.8 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Proiectul prin care elevii primesc lapte și fructe în școli, din nou întârziat: a fost adoptat de Guvern cu 3 săptămâni înainte de începerea școlii, deși a fost pus în dezbatere în luna aprilie

Programul finanțat de Uniunea Europeană prin care copiii de grădiniță și elevii din clasele primare și gimnaziu primesc lapte, fructe și legume a fost aprobat de Guvern pe 21 august, cu 3 săptămâni înainte să înceapă anul școlar 2024-2025. Asta deși proiectul a fost pus în dezbatere publică în luna aprilie. Asta înseamnă că elevii nu vor primi produsele în septembrie pentru că procedura de licitație și apoi de atribuire a contractelor durează câteva săptămâni.

Guvernul a adoptat proiectul de HG prin care peste 1.900.000 de elevi ar trebuit să primească din 9 septembrie 2024, lapte, fructe și legume, anunță Ministerul Agriculturii. Mai exact, 1.908.231 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.

De precizat, numărul total al beneficiarilor programului 1.908.231 a fost transmis de Ministerul Educației către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale încă din luna februarie, prin adresa nr. 170/29.02.2024. “Conform adresei Ministerului Educației datele referitoare la cifrele de școlarizare au fost extrase din aplicația Sistemului Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR)”, scrie în nota de fundamentare. Sunt cu peste 20 de mii de elevi mai mulți decât anul trecut școlar.

Ca în fiecare an, proiectul a ajuns târziu pe masa Guvernului. De data aceasta, pe 21 august, cu 3 săptămâni înainte de începerea anului școlar 2024-2025, în condițiile în care programul este același în fiecare an și nu necesită un traseu birocratic în plus.

Mai mult, anul acesta proiectul a fost pus în dezbatere publică în 10 aprilie și este pentru prima oară când Ministerul își asumă calendar de distribuție a produselor și o dată exactă: 9 septembrie, dată de la care elevii trebuie să primească produsele. E greu de crezut că elevii vor primi produsele în prima zi de școală sau în luna septembrie având în vedere că și anul trecut, proiectul de HG a fost aprobat la început de august, iar laptele și fructele au ajuns la elevi începând cu luna martie, în Ilfov spre exemplu.

Continuarea pe edupedu.ro

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70