11.9 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Încă o lună de secetă. Apa curge cu țârâita și în albiile râurilor, iar fântânile au secat

Debitele cursurilor de apă au scăzut sub jumătate din media lunii august, iar precipitații consistente vor veni abia spre mijlocul lui septembrie.

Un „Plan de restricții și folosire a apei în perioadele deficitare” este pus în aplicare de către Adminstrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad consumatorilor din 81 de localități care utilizează ca sursă acumulările de la Pârcovaci (lângă Hârlău) și Hălceni (lângă Vlădeni). Este vorba de orașul Hârlău și de comune precum Românești, Gropnița, Movileni, Deleni etc. Acestea se regăsesc deja pe lista comunităților cu program restricționat de furnizare a apei prin rețeaua ApaVital, listă pe care Ziarul de Iași a prezentat-o deja.

Cei de la ABA Prut-Bârlad au invocat situația hidrometeorologică înregistrată în ultimii ani de secetă prelungită, care a dus la debite scăzute și chiar secare pe mai multe cursuri de apă, nivelul scăzut al apei înregistrat în anul 2024 în anumite acumulări, coroborat cu evaporația mare specifică perioadei de vară. La Pârcovaci, acumularea este plină doar pe un sfert, în vreme ce la Hălceni mai este plină pe jumătate.

Prognozele Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru lunile august-octombrie sunt „zgârcite” cu partea de est a țării: cantități de precipitații mult sub mediile lunare

Potrivit informațiilor Administrației Bazinale de Apă, localităţile afectate de secetă care nu dispun de sisteme centralizate de alimentare cu apă, ci doar de surse individuale, respectiv fântâni, sunt: Mădârjac (din 220 de fântâni, 3 sunt secate), Frumușica (din 102 fântâni, una este secată), Bojila (din 63 de fântâni, una este secată), Ceplenița (din 73 de fântâni, 51 sunt secate), Buhalnița (din 79 de fântâni, 55 sunt secate), Poiana Mărului (33 de fântâni secate din 48) și Zlodica (din 19 fântâni, 13 sunt secate).

 

Râurile au devenit pârâiașe

 

Pe de altă parte, Institutul Național de Hidrologie menționa în buletinul de ieri că debitele râurilor din țară se situau în general la „valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-60 la sută”. Mai mici de 30 la sută din normalele lunare erau, printre altele, debitele râurilor din bazinele hidrografice Bârlad, Jijia, pe cursurile Siretului, pe unii afluenți ai Moldovei și Bistriței – ca să reținem doar cursurile din zona Moldovei.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70