13 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Actualizate PUG Pașcani: noile zone rezidențiale și de dezvoltare nu vor fi stabilite de Primărie

 

Municipiul Pașcani ar putea avea un Plan Urbanistic General actualizat în maxim un an de zile. După o încercare eșuată, fără nici un participant, la cea de-a două procedură de licitație administrația locală a primit o ofertă. De asemenea a fost desemnată și comisia care să analizeze oferta. Urmează încheierea contractului în valoare de aproape un milion de lei, inclus TVA, apoi actualizarea planului urbanistic.

Primarul municipiului, Marius Pintilie susține că propunerile pentru noile zone de dezvoltare economică și pentru locuit ar urma să fie făcute de către specialiști, nu de administratia locală, chiar dacă municipalitatea a primit numeroase cereri de la cetățeni pentru extinderea extravilanului. Deciziile vor fi luate și în urmă unor consultări publice cu cetățenii, susține edilul.

În documentația de atribuire aferentă procedurii, sunt subliniate mai multe deficiențe în modul în care orașul s-a dezvoltat în ultimii ani chiar dacă municipiul Pașcani are un PUG valabil din anul 2009. De exemplu se arată că în ultimii 15 ani de zile dezvoltarea urbanistică a Pașcaniului s-ar fi făcut fără respectarea a regulilor aprobate.

„Au fost prelungite tentaculele localității în cadrul natural, majoritatea zonelor rezidențiale adiacente arterelor de trafic – drumuri naționale spre Iași, Suceava și Bacău fiind ocupate de construcții nerezidențiale incompatibile funcțional și care sunt inserate necorespunzător”, arată autoritatea locală.

Astfel de inserții urbansitice au provocat, conform Primăriei Pașcani, „un mixaj funcțional incoerent” care, în final, a descurajat locuirea. Unul dintre efecte a fost creșterea deficitului suprafețelor cu destinație rezidențială și supraaglomerarea celor existente.

Menționăm că odată cu actualizarea PUG-ului va fi realizată tranziția către sistemele informatice suport pentru monitorizarea aplicării în timp a documentațiilor de urbanism și urmărirea în timp real a modificărilor.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70