12.4 C
Paşcani
vineri, septembrie 20, 2024

Pârjol în tot județul: apă și mai puțină de la ApaVital. Managerii de aici strâng și mai tare robinetele

În pragul perioadei de cod roșu de caniculă, care s-ar putea prelungi până spre jumătatea săptămânii viitoare, ApaVital strânge și mai mult robinetele.
Programul de furnizare a apei restricționat în mai multe localități din județ luna trecută a fost extins. Dacă, în jurul municipiului Iași, localitățile Hlincea (Ciurea) și Vișan (Bârnova) rămân fără apă doar pe parcursul nopții, între orele 22 și 6, cele șapte sate ale comunei Victoria vor avea program cu o oră mai scurt (5-22). La fel și satul Cotu Morii (Popricani).

Măsura este valabilă până la sfârșitul lunii iulie, ApaVital motivând restricțiile impuse prin nivelul scăzut de precipitații înregistrat în ultimii ani, pe fondul secetei prelungite, ceea ce a determinat ca debitul de apă din puțuri, drenuri și diverse acumulări din aria de operare să înregistrează limite deosebit de scăzute.
„Pe parcursul anului, alimentarea cu apă a localităților se realizează în parametri normali, însă în perioadele caniculare, consumul de apă crește de aproximativ trei ori. Această creștere este din cauza unui tip de consum caracteristic zonelor periurbane, și anume a folosirii improprii a apei pentru grădinărit și întreținere vegetație”, invocă ApaVital încă un motiv serios.

Așa cum am relatat, Hârlăul a devenit primul oraș din județ ai cărui locuitori primesc apă „cu porția”, între orele 6-9 și 18-21, iar în localitatea vecină Pârcovaci, doar între orele 6 și 9 dimineața. Lacul de acumulare Pârcovaci, sursa de apă din apropierea Hârlăului, are un grad de umplere sub 30 la sută, explică cei de la ApaVital situația gravă din zonă. De data asta, restricțiile sunt impuse până la sfârșitul verii.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70