25.8 C
Paşcani
vineri, octombrie 11, 2024

Creativitate în educație și formare profesională, la Colegiul Tehnic CF „Unirea” din Pașcani

C.P. Competiții de antreprenoriat școlar și de creații științifice și tehnice în cadrul celei de-a XI-a ediții a Concurs Științific Regional „Creativitate în educație și formare profesională”, organizat de Colegiul Tehnic CF „Unirea” din Pașcani

Vineri, 12 mai 2023, Colegiul „Unirea” din Pașcani a găzduit două competiții deosebit de apreciate de tinerii de liceu: concursul național de antreprenoriat pentru tineri “Creative Business”, dedicat elevilor cu idei de afaceri originale și „Creatii știintifice și tehnice cu aplicabilitate în contextual actual”– concurs destinat elevilor de liceu pasionați de inovare tehnică, cu două subsecțiuni pentru domeniile electric/ mecanic și  robotică/ arduino.

 

Fiecare idee de afacere prezentată în cadrul concursului „Creative Business” a primit feedback imediat și consiliere antreprenorială de la trei profesioniști validați de mediul de afaceri: prof. dr. univ. Andrei Ștefan Neștian, Universitatea ”AI. I. Cuza, Iași – FEAA, Departamentul de Management, Marketing și Administrarea Afacerilor, Angelica Manea, CEO SC DAL Consulting, Iasi – antreprenor și intraprenor, consultant management antreprenorial, Oana Nuțu, Administrator Luiza Travel și franciza Sophia Pașcani – reprezentant mediu afaceri local.

În competiția organizată de Colegiul “Unirea”, inițiată de profesor Orășanu Daniela în 2012, accentele sunt mutate din zona teoretică de pregătire la modulele de specialitate, în zona practică, cu potențial de start-up imediat pentru tineri. Din acest motiv, evaluarea proiectelor de afaceri este realizată de către reprezentanți ai mediului de afaceri.

În concurs, elevii primesc consiliere managerială, de marketing, dezvoltare proiect de la experți, profesioniști, antreprenori, reprezentanți ai lumii business-ului.

În fiecare an se înscriu aprox 50 de echipe din toată țara și din Republica Moldova, dar doar 15% dintre ele au șansa de a le prezenta în fața juriului reprezentat de mediul de afaceri.

 

Câștigătorii trofeelor și premiilor „Creative Business”, ediția a XI-a, din cadrul Competiției Regionale “Creativitate în educație și formare profesională” la Colegiul Unirea sunt :

Locul 1 și Trofeul competiției 2023,  “Zen Cat Café” – Colegiul „Unirea”, Pașcani, coordonator echipă prof. dr. Simina Bohîlțeanu

Locul 2, echipa “FIT Life” –  Liceul Teoretic “Ion Neculce”,  Tg. Frumos, coordonator prof. Larisa Zugravu

Locul 3, „Choux a la Crème” – Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași, coordonatori prof. dr. Laura Cîrstea și prof. Daniela Amăriuței

Premiul special „Cel mai bun Spot publicitar”,  echipa Quantum, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași

Premiul „Cele mai bune printuri de promovare”, echipa „Choux a la Crème”, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Iași

Premiul „Cel mai bun site web de afacere”, echipa  „FIT Life”,  –  Liceul Teoretic “Ion Neculce”,  Tg. Frumos

Premiul special al juriului “ProEducatie” în valoare de 100$ din partea CEO DAL Consulting, Iași, General Manager dna. Angelica Manea – echipa Cont@Strike Unirea, Colegiul “Unirea”, Pașcani.

 

Al doilea concurs desfășurat vineri, 12 mai 2023,  a fost “Creații științifice și tehnice cu aplicabilitate în contextual actual”, destinat elevilor de liceu pasionați de inovare tehnică. Competiția a debutat la orele 9.30, găzduind 16 echipe și 10 elevi cu participare individuală.

În total, 40 elevi provenind de la 6 instituții de învățământ: Colegiul Tehnic de Căi Ferate ,,Unirea” Pascani, Clubul Copiilor Pașcani, Liceul Tehnologic “Mihail Busuioc” Pașcani, Școala Profesională Lespezi, Jud. Iași, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Cărtianu”, Piatra Neamț, Județul Neamț, Colegiul Tehnic de Electronică și Telecomunicații ”Gheorghe Mîrzescu”, Iași.

Juriul, care s-a ocupat de evaluarea proiectelor prezentate, a fost format din profesori de liceu, dar și de la Universitatea „Gh. Asachi”, Iași, din specialiști ingineri din diferite companii, dar și din elevi: prof. dr. Conf. Brînzilă Marius, reprezentant al Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Iași, ing. Siminciuc Dorin – director producție – SC Proinvest Group SRL Pașcani, ing. Manolache Gabriel – director producție – SC Holsberg Safety System SRL, ing. Săvoaia Alexandru – agent economic SC I.O.T Home S.R.L Pașcani, Goian Ștefan – elev în clasa a XII-a la Colegiul ”Unirea”, olimpic pe domeniul Electric/Electrotehnică.

 

Așadar, palmaresul câștigătorilor la secțiunea A- Elevi “Creații științifice și tehnice cu aplicabilitate în contextual actual” (Domeniul electric/mecanic/arduino/robotică) este urmatorul:

Premiul I –Frățică Emil Constantin – Realizarea unei instalații de semnalizare auto în curent continuu – Colegiul Tehnic de Căi Ferate ”Unirea” Pașcani;

Premiul II- Echipaj -Tudurii Marian / Ungureanu Claudiu – Instalație electrică pentru o locuință – Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” Pașcani;

Premiul III – Luca Alessio Andrei – Robot utilitar – Liceul Tehnologic ”Mihai Busuioc” Pașcani.

De asemenea au mai fost acordate și alte 8 mențiuni.

Premianții desemnați la finalul celor două competiții au primit recompense financiare și diplome.

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70