15.7 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Definitiv: Chirie de 0,45 euro pe metru pătrat pe un teren privat pe care ApaVital şi-a îngropat ţevile

Doi ieșeni și-au asigurat bătrânețile, dar și viitorul copiilor, nepoților și strănepoților. Printr-o sentință definitivă, Înalta Curte de Casație și Justiție a obligat ApaVital să plătească chirie pentru un teren din proprietatea familiei Pietraru, ocupat abuziv. Chiria va trebui plătită lunar, până când ApaVital își va muta țevile în altă parte. Acest lucru este puțin probabil să se întâmple vreodată, fiind vorba de principala magistrală de alimentare a Iașului, aducțiunea dinspre Timișești.

Problemele celor doi ieșeni au început în urmă cu mai bine de un deceniu. Ioan și Larisa Pietraru cumpăraseră la începutul anilor 2000 o suprafață de teren agricol la marginea Iașului, la ieșirea prin Păcurari. La acea dată, nimic nu anunța dezvoltarea imobiliară ce avea să fie cunoscută de zona respectivă, fiind vorba de un teren agricol ca oricare altul.

În 2010, Compania Națională de Administrare a Drumurilor Naționale a demarat proiectul de construire a șoselei de centură. Ca urmare, statul a decis exproprierea unei jumătăți de hectar din terenul deținut de soții Pietraru. În fapt, au pierdut mai mult, pentru că o suprafață adiacentă de 1.510 metri fusese ocupată pentru lățirea drumului și mutarea unui canal de desecare. Pentru aceasta, Pietraru a obținut despăgubiri în instanță.

Când s-a trecut efectiv la construirea șoselei de centură, soții Pietraru au mai pierdut o bucată din teren. Era necesară mutarea conductelor sistmului de aducțiune dinspre Timișești, iar țevile au fost mutate pe terenul celor doi. Astfel, ei au mai pierdut o suprafață de 2.494 mp, preluată forțat de ApaVital. Cei doi s-au adresat justiției. În primă instanță, Tribunalul a decis plata de către Consiliul Județean și ApaVital a unei sume de 40.600 de euro drept contravaloare a lipsei de folosință. Decizia Tribunalului echivala practic cu o consfințire a unei exproprieri ilegale. Exproprierile pentru cauză de utilitate publică sunt făcute după o procedură strict reglementată, iar o simplă societate comercială, cum este ApaVital, nu are autoritatea necesară pentru aceasta. Sentința Tribunalului a fost atacată atât de soții Pietraru, cât și de ApaVital și Consiliul Județean. Primii cereau o chirie de 1,45 euro/mp lunar, sumă rezultată în urma unei expertize. Ceilalți ar fi vrut să nu plătească nimic.

Curtea de Apel s-a pronunțat în martie anul trecut, când a decis instituirea unei chirii de 0,45 euro/mp, respectiv 1.122,3 euro, lunar. Și această sentință a fost atacată de ambele părți implicate. ÎCCJ s-a pronunțat marți, respingând toate recursurile declarate. Decizia Curții de Apel a devenit astfel definitivă., iar CJ va plăti lunar chirie pentru terenul ocupat abuziv de societatea aflată în subordinea sa. Calculul chiriei se va face începând cu 29 martie 2017, data primei acțiuni în instanță a soților Pietraru, „până la data încetării faptei generatoare de prejudicii”. Adică până la mutarea aducțiunii Timișești – Iași pe un teren aparținând statului sau pentru totdeauna.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole