11.9 C
Paşcani
luni, octombrie 7, 2024

Elevii pot depune dosare pentru bursă până pe 14 februarie. Câți beneficiari sunt la Colegiul „Unirea”?

Vești bune pentru elevi! A fost prelungit cu două săptămâni termenul de depunere a cererilor pentru bursele școlare, până la 14 februarie, printr-un ordin emis, luni, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Noul ordin vine cu o serie de modificari in ceea ce priveste acordarea burselor sociale. Astfel, se modifica venitul minim net pe economie pentru acest an, luat in considerare la impartirea burselor sociale, care ajunge la 1.524 lei, fata de 1.386 de lei cat era in 2021.

O alta schimbare care a creat confuzie, atat in randul reprezentantilor institutiilor de invatamant, cat si in randul parintilor face referire la elevii din mediul rural, şcolarizaţi într-o altă localitate decât cea de domiciliu. Ei beneficiaza de burse sociale, fara a se mai lua in calcul limite de venit.

Confrom directorului institutiei de invatamant, Daniela Orasanu, nu se incadreaza elevii din mediul rural care invata la scolile din Pascani. Astfel, la Colegiul Tehnic de Cai Ferate „Unirea”, din totalul de 86 de cereri de burse sociale primite pana in prezent, care au fost aprobate de comisia de evaluare, nu a fost inregistrata nicio cerere pentru bursele sociale in cazul elevilor din mediul rural.

In schimb, au fost primite 35 de cereri de burse pentru elevi care provin din familiile monoparentale sau din centrele de plasament si alte 5 cereri pentru bursele de boala.

Tot prin ordinul de ministru de reglementare a criteriilor pentru burse a fost instituită posibilitatea de acordare a burselor în primul semestru pentru elevii din clasa a IX-a. Astfel, la Colegiul „Unirea” au fost acceptate pana in prezent 41 de dosare de burse de studii pentru elevii din clasa a IX-a.

Alte schimbari vizeaza bursele de merit care se acordă la propunerea dirigintelui și pentru care elevii nu trebuie să depună cerere. Ordinul de ministru, emis miercuri, explică și cum se acordă bursele de merit în acest semestru, pe baza mediilor de la finalul anului trecut. Cu alte cuvinte, doar cei care au avut în anul școlar 2020-2021 media 9.50 și peste, iau de acum bursa de merit, deși pe primul semestru au luat această bursă toți cei care au avut media 8.50 și peste. La Colegiul „Unirea” din Pascani, daca pe semestrul I, 245 de elevi au obtinut burse de merit, noile modificari au adus schimbari drastice. Astfel, pe al doilea semstru vor primi bursa de merit doar 13 elevi care au reusit sa obtina o medie peste 9,50.

In continuare, se accepta cereri de burse pentru cei care respecta criteriile. De remarcat este si faptul ca, o alta noutate este cuantumul bursei sociale. Daca in semestrul I, suma a fost de 100 de lei pe luna, bursa s-a dublat si a ajuns la 200 de lei pe luna.

 

 

 

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70