13 C
Paşcani
duminică, mai 5, 2024

Exces de zel? Poliţiştii au ridicat permisul unui şofer nevinovat din apropierea Hârlăului

Acesta a demonstrat în instanţă că alcoolemia foarte mică indicată se încadra în marja de eroare a aparatului. În plus, şi-a făcut analize la sânge şi a demonstrat că nu băuse.

Poliţiştii rutieri au săltat permisul unui şofer nevinovat. Acesta a fost oprit în trafic, iar alcooltestul a indicat o alcoolemie a cărei valoare se afla practic în marja de eroare a aparatului. Ieşeanul s-a adresat instanţei pentru a-şi recupera permisul şi a scăpa de amendă.

Ionuţ P. a fost oprit pe DJ 281, în Belceşti. Aparatul Drager a indicat o alcoolemie de 0,03‰ în aerul expirat, poliţiştii amendându-l şi reţinându-i permisul. Doar că probele biologice, prelevate după doar 21 de minute, au indicat valoarea zero. Nici a doua probă, luată după încă o oră, nu a relevat prezenţa alcoolului în sângele şoferului. Magistraţii Judecătoriei Hârlău au reproşat poliştilor faptul că s-au grăbit să reţină permisul şoferului fără a avea o dovadă clară a vinovăţiei sale.

„Numai valoarea alcoolemiei stabilită în urma analizei chimice a sângelui reprezintă o probă ştiinţifică şi certă. Instanţa observă că intimata (Inspectoratul de Poliţie Judeţean, n.r.) nu a făcut dovada săvârşirii de către petent cu vinovăţie a faptei contravenţionale descrise în cuprinsul procesului verbal de contravenţie, constatând astfel faptul că intimata nu a reuşit să răstoarne prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază petentul de la începutul acestei proceduri judiciare contravenţionale”, au motivat aceştia decizia de anulare a procesului-verbal întocmit de poliţişti. Sentinţa nu este însă definitivă, IPJ făcând apel împotriva acesteia. Cazul va intra pe rolul Tribunalului.

Sursa Ziarul de Iasi

Alte articole

Mass Image Compressor Compressed this image. https://sourceforge.net/projects/icompress/ with Quality:70