19.1 C
Paşcani
marți, aprilie 30, 2024

Cum ar putea plati o taxa de salubritate mai mica, locuitorii din suburbiile Pascaniului

O hotarare a Consiliului Local din orasul Harlau ar putea fi luata ca exemplu de municipiul Pascani pentru scaderea taxei de salubritate, in suburbii. Asta in contextul in care tot mai multi dintre cetatenii municipiului sunt nemultumiri ca platesc prea mult pentru colectarea gunoilul menajer iar primarul si consilierii aflati acum la putere au contestat conditiile de calcul si regulamentul de aplicare.
Mai exact, de la inceputul acestui an cetatenii din Harlau platesc taxa de salubritate, dar diferentiat, in functie de zona unde locuiesc. Cei din oras achita cate 9,66 lei pe luna pentru fiecare persoana, iar cei din zona rurala – satul Parcovaci, cate 4,47 lei pe luna/persoana.
Diferentiarea a fost facuta pe motiv ca cei care locuiesc la case, in zona rurala, dau pentru colectare si depozitare mai putin gunoi menajer, restul fiind utilizat in gospodarii. De asemenea satul Parcovaci, desi face parte din administrativul orasului Harlau, a fost declarat zona rurala, in lipsa unor facilitati si utilitati ca la oras.

Problema ar putea fi aborbata, la fel, si la Pascani, cu cele cinci suburbii din componenta.
Daca administratia locala ar face demersuri ca Lunca, Blagesti, Gastesti, Sodomeni si Bosteni sa nu mai fie considerate cartiere, ci zone rurale ale municipiului, atunci locuitorii ar plati cate 4,47 lei/luna la taxa de salubritate, nu 9,66 lei cat achita acum.

Administratorul public Claudiu Bodoasca a precizat in cadrul unei conferinte de presa ca pentru o astfel de modificare ar fi necesara, mai intai, o consultare publica, si ca taxa de salubitate va fi mai mica daca va creste procentul de colectare selectiva.
Mai mult, actuala adminsitratie locala si-a propus ca suburbiile sa fie aduse la nivelul municipiului, din punct de vedere al conditiilor si utilitatilor, nu sa fie transformate in zone rurale, iar acest obiectiv ar urma sa fie cuprins in urmatoarea strategie de dezvoltare a municipiului.

Declararea celor cinci suburbii in zone rurale ar avea si alte beneficii. Pot fi obtinute mai usor si sunt mai multe finantari din fonduri guvernamentale si europene pentru investitii de dezvoltare a zonelor rurale iar asta se vede in comunele din imprejurimi care au derulat astfel de proiecte in ultimii ani.
Si primarul liberal Grigore Craciunescu a inteles acest potential. El a propus ca suburbiile sa fie declarate zone rurale pentru a obtine, mai usor, bani pentru investitii dar a abandonat proiectul, fara explicatii.

Conform prevederilor legale „orașele și municipiile sunt alcătuite din localități componente sau din localități componente și sate ce aparțin orașului, respectiv municipiului, după caz.”

Mentionam ca in situatia in care suburbiile ar fi declarate zone rurale ele ar ramane in continuare in administrativul municipiului Pascani iar locuitorii ar avea aceleasi drepturi ca si pana acum.

Alte articole